"El model centralitzat de l'Estat espanyol no funciona", ha sentenciat la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge. En una entrevista a TV3, Verge ha denunciat que l'Estat no ha transferit "ni un euro" per aquells refugiats ucraïnesos que no s'acullen al pla estatal, els quals són el 72% de les persones refugiades pel conflicte a Ucraïna. És a dir, només el 28% dels arribats a Catalunya s'estan podent acollir al pla estatal i la resta corre a compte de la Generalitat i els municipis. Les promeses del govern espanyol de transferir els recursos necessaris a aquestes institucions no s'estan complint, ha explica la consellera. "Guardin les factures", els respon l'Estat, però Verge remarca que "aquí no arriba un sol euro".

Com s'ha arribat a aquesta situació? La consellera ha exposat que la majoria de refugiats ucraïnesos a Catalunya està anant a casa de familiars i coneguts en comptes dels serveis estatals. Tot plegat s'explica per l'extensa comunitat ucraïnesa que hi ha al país abans de la guerra. Verge ha remarcat que justament escollir acudir a la mateixa comunitat de la qual es forma part quan s'ha de migrar és normal, però la gestió del pla estatal no està complint amb aquests casos. 

Per tant, el 72% dels refugiats són acompanyats amb recursos de la Generalitat i dels municipis. Catalunya no és l'únic territori que es troba en aquesta situació, ha subratllat Verge. El País Valencià té un context similar, ja que també compta amb una gran comunitat ucraïnesa prèvia al conflicte. "El café para todos no funciona. Exigim capacitat de codecisió". La consellera ha reclamat que el pla de l'estat s'adapti a la realitat dels territoris. "És molt fàcil gestionar un programa estatal quan els recursos no son seu, són de la Generalitat i els municipis", ha assenyalat i ha afegit: "Només Feminismes porta ja gastats 5,5 milions d'euros. A això cal sumar l'esforç de les Conselleries de Drets Socials, Educació, Salut i els municipis. Fins quan guardaran les factures? Exigim que els diners siguin transferits". 

Més de 6 milions de refugiats

L'Agència de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) xifra en més de 6 milions de refugiats ucraïnesos que han abandonat el país des de l'inici de la invasió russa el passat 24 de febrer. ACNUR també indica que més d'1,7 milions d'ucraïnesos han tornat a entrar al seu país des del començament de la guerra, encara que subratlla que en molts casos es podria tractar de moviments pendulars (gent que entra-i-surt sovint) que no evidencien en cap cas un flux estable de retornats.

A aquests refugiats cal sumar-hi els desplaçats interns dins d'Ucraïna pel conflicte, que segons les Nacions Unides superen els 8 milions. En total, més de 14 milions de persones, aproximadament la tercera part de la població nacional d'Ucraïna, ha hagut de deixar casa seva a causa de la guerra en menys de tres mesos, fet que el converteix en una de les crisis de refugiats que més ràpidament han evolucionat en les darreres dècades.