La majoria de conselleries de la Generalitat ja no llueix llaços grocs ni pancartes a favor dels presos polítics ni símbols independentistes, a poques hores que expiri el termini de la Junta Electoral Central (JEC) per retirar aquests elements

Des de Presidència s'assegura que el president, Quim Torra, i el Govern "no han donat cap instrucció per retirar res". "S’ha traslladat l’ordre de la JEC a cada departament perquè actuïn com considerin, tal com va passar a les eleccions de l’abril passat", puntualitzen aquestes fonts. De fet, moltes de les conselleries ja van retirar els llaços a les eleccions anteriors i no els havien tornat a penjar a l'exterior dels departaments.

En altres casos, però, els llaços s'havien reposat i s'han tornat a retirar. Com el cas del departament d'Agricultura, on a primera hora del matí lluïen 19 llaços grocs en finestres i un de més gran a l'entrada, que han començat a ser retirats a mig matí. Fonts de la Conselleria que dirigeix Teresa Jordà han indicat que aquests símbols no els ha col·locat el departament, sinó que ho han fet membres de l'Assemblea de treballadors per a la defensa de les institucions catalanes (Adic).

També al Departament d'Empresa i Coneixement, de la consellera Àngels Chacón, al Passeig de Gràcia de Barcelona, havia penjat al migdia a la façana un llaç groc.

En departaments que anteriorment han lluït símbols, com la Conselleria de Vicepresidència i Economia, que lidera Pere Aragonès, o la d'Interior, de Miquel Buch, aquest divendres ja no hi havia cap pancarta. Segons ha confirmat Europa Press, tampoc no hi ha símbols visibles en els departaments de Justícia, Territori i Sostenibilitat, Polítiques Digitals i Administració Pública, Treball, Salut, Cultura i Educació.

Al Palau de la Generalitat, divendres passat es va retirar la pancarta amb el llaç groc i el missatge exigint la llibertat dels "presos polítics" per ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), i es va substituir per una pancarta amb un missatge en defensa de la llibertat d'expressió.

Abans de les 15 hores

La JEC va ordenar a Torra que abans de les 15 hores d'aquest divendres retiri dels edificis públics de l'Administració del Govern aquests símbols perquè la seva exhibició suposa un incompliment de l'obligació de neutralitat política que els poders públics han de mantenir durant el període electoral, després d'una denúncia de Cs.

En una resolució d'aquest dimecres, l'organisme arbitral va reiterar els arguments que ja va esgrimir en els acords successius que, sobre el mateix afer, va adoptar durant la campanya de les eleccions generals del 28 d'abril.

Torra s'enfronta a un judici per presumpta desobediència el pròxim 18 de novembre en el TSJC per suposadament no retirar símbols d'edificis públics de la Generalitat durant les anteriors eleccions generals.