El 23 de juny podria ser el dia en que es reunís la Comissió de Sanitat del Congrés per votar la ponència que proposarà al govern espanyol regular l'ús del cànnabis amb finalitats medicinals. Si tot va com s'espera, s'aprovarà ja que a hores d'ara el 'sí' té vots suficients, tal i com assegura aquest dijous El diario.es. Una ponència per si mateixa no és una llei, però si surt del Congrés recolzada pel PSOE i amb el suport de la majoria del Congrés, el pas natural és que l'executiu espanyol ho converteixi en norma.

El PSOE apel·lava aquest dilluns a la resta de partits a assolir el màxim consens possible per regular el cànnabis medicinal perquè és "inexorable" fer-ho, sempre amb seguretat jurídica i sanitària, sota control mèdic i reglamentat per l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps). Així ho va assegurar el diputat socialista Daniel Viondi a la subcomissió de cànnabis medicinal creada al Congrés, on va garantir el suport del seu grup per tal que hi hagi "un marc regulador" a Espanya. 

Seguretat jurídica i sanitària

"Serà inexorable que es produeixi i és imprescindible que existeixi amb el màxim consens que es pugui obtenir", va afirmar el diputat després d'escoltar les compareixences de la presidenta de l'Observatori Espanyol de Cànnabis Medicinal (OECM) i pacient de dolor crònic neuropràctic, Carloa Pérez, i el seu vicepresident, Manuel Guzmán. De la mateixa manera, Viondi va puntualitzar que quan arribi el moment "hi ha d'haver la seguretat jurídica i sanitària, ha de ser amb control i prescripció mèdica i ha d'estar tot regulat per la Aemps". "Crec que és un consens bàsic que hem de poder assolir", afegia el diputat.

Per la seva banda, Unides Podem, defensa que el més important és que en aquesta nova fase hi hagi unitat i voluntat d'arribar a acords. El citat digital indica que unes 300.000 persones a Espanya són usuàries del cànnabis medicinal i que, per tant, aquesta regulació suposaria veure la llum al final del túnel i oblidar-se dels autodiagnosticats, els remeis casolans i el mercat negre. Ara bé, la regulació integral, una demanda de part del col·lectiu, haurà d'esperar. Aquest dilluns passat la subcomissió encarregada d'aquest tema va concloure la primera fase dels treballs amb compareixences de diputats i experts en el tema. 

La presidenta de l'OECM va agrair el suport a la ponència dels socialistes, ara bé, també va llançar una advertència: "Avui el PSOE ha estat més afectuós i proper, fent-se càrrec més dels pacients, però només amb les paraules no n'hi ha prou, l'important són els fets: hi ha d'haver una comissió d'experts on es decideixi que és el millor pel pacient". Pérez també va donar les gràcies al to que van fer servir tots els partits perquè va considerar que "havien entès que sortir i parlar d'això no és fàcil". Aquest agraïment, però, excloïa l'extrema dreta de Vox, de qui Pérez va subratllar que no s'esperava que els ataquessin amb tanta duresa: "No permetrem que ens tractin com a delinqüents quan som pacients", va asseverar. L'OECM fa vuit anys que treballa per aconseguir la regulació del cànnabis terapèutic perquè sigui "un tractament i prou" i "no deixar el pacient en mans del narcotraficant, sinó en mans de l'Estat, el metge i la farmàcia" per així aconseguir "dignitat i qualitat de vida".