La majoria dels catalans prefereix aplaçar les eleccions i no celebrar-les el 14 de febrer. Un 57,1% prefereix fer els comicis més tard degut a la situació epidemiològica causada per la Covid. D'altra banda, un 41,1% dels catalans ja està conforme amb tenir eleccions el 14-F.

eleccions 14 F enquesta El Español

Segons una enquesta realitzada per SocioMétrica per El Español, si es fa aquesta pregunta a tot Espanya les xifres canvien i la majoria d'espanyols, el 48,4%, prefereix que els catalans votin el 14-F. Per contra, un 45,3% optaria per canviar la data. 

Què volen els partits?

Cada partit té una opinió diferent sobre què fer amb les eleccions al Parlament; el PSOE de Pedro Sánchez és la formació amb més gent a favor de mantenir les eleccions, amb un 68,7% de suport, davant els 27,3% de socialistes que preferirien canviar de data.

eleccions 14 F enquesta El Español

Si es pregunta als de Podemos, els que prefereixen el 14-F (45,3%) superen per molt poc els que consideren millor un altre dia, un 44,4%. Per la seva banda, només un 25,3% de partidaris del PP de Pablo Casado volen que els comicis catalans siguin el 14 de febrer i un 70,3% no.

A la ultradreta de Vox hi ha bastant empat entre els que volen mantenir el 14-F, 44% i els que volen canviar les eleccions, 49,7%. Finalment, la majoria de votants de Ciutadans no volen votar el 14-F, 58,7%, i un 33,9% ja està conforme amb la data actual dels comicis. 

L'informe del Síndic

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, va recordar aquest dilluns el perill per a la salut pública que pot ocasionar celebrar les eleccions el 14-F, segons les conclusions d'una comissió d'experts formada per sanitaris i juristes per garantir el dret de vot.

En un comunicat, va insistir que celebrar-les sense garantir el vot no presencial de les persones contagiades i contactes pot significar un greu perill per a la salut pública. Atesa "la manca de mecanismes suficients de garantia de seguretat", considera improbable garantir l’exercici del dret de vot per tothom.

Tot i que la Llei orgànica del règim electoral general (LOREG) no preveu cap supòsit de suspensió o ajornament de processos electorals ja convocats, sí que fa esment de la suspensió de determinats actes concrets del procés electoral per causes de força major.

Per tant, segons el Síndic, cal valorar si una situació d’afectació a la salut pública, com és la mobilització pel cap baix de més de 100.000 persones que haurien d’estar confinades, entre contagiades i contactes estrets, no suposa un fet prou important per suspendre o ajornar aquest procés com a circumstància de força major. També cal considerar que hi pot haver entre 2.000 i 3.000 persones hospitalitzades per aquesta causa i entre 600 i 800 a les UCI.

Illa i el procés català

En una altra enquesta, El Español ha preguntat sobre la influència que podria tenir una victòria de Salvador Illa (PSC) a les eleccions sobre el procés independentista. Segons el sondeig, si Illa acabés sent president de la Generalitat un 46,3% de catalans creuen que el "conflicte català" es calmaria, un 17,5% creuen que empitjoraria i un 36% estan convençuts que tot seguiria igual. 

Enquesta Español Illa procés

Si la mateixa pregunta es fa a la resta d'espanyols, un 35% dels enquestats creuen que Illa calmaria el conflicte, un 17,9% indiquen que el socialista empitjoraria el conflicte i un 43,9% diuen que tot seguiria igual.