El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, ha criticat aquest dijous que Espanya "continuï celebrant" com a festa nacional el 12 d'octubre i ha emplaçat el rei Felip VI a "demanar perdó" i ordenar una "indemnització històrica" als pobles indígenes "que van massacrar els Borbó".

"No pot ser que Espanya continuï celebrant el 12 d'octubre com un dia de festa nacional. Jo dic des d'aquí, festa de què, festa de la mort, festa de la invasió, festa de la tortura, festa del genocidi. Què celebra Espanya? Què celebra el rei d'Espanya?", va dir Madur.

"El rei d'Espanya el que ha de fer és demanar perdó i fer una indemnització històrica als pobles indígenes que van massacrar els Borbó al llarg i ample de la nostra Amèrica", va afirmar el mandatari durant un acte del dia de la "resistència indígena", fórmula encunyada pel chavisme per commemorar el 12 d'octubre.

Madur va fer aquestes declaracions al Palau presidencial de Miraflores de Caracas, en un acte amb desenes de veneçolans indígenes en el qual va presentar el seu pla "Xamba (feina) Juvenil Indígena", amb el qual busca oferir ocupació a 20.000 joves indígenes.

El president, que va assegurar parlar en nom "de la dignitat d'Amèrica Llatina i el Carib", va enviar el seu missatge al rei Felip VI després de veure a la televisió espanyola els actes de celebració de la festa nacional.

"Què celebren? La invasió? La persecució? La tortura? L'extermini?", es va preguntar Maduro davant de la seva audiència, en un acte televisat de forma obligatòria per totes les televisions del país.

El governant va vincular el "colonialisme" i l'"imperialisme" que va portar als espanyols a arribar al continent americà amb les crítiques i les sancions que el Govern veneçolà rep avui per part de diversos països per la seva presumpta deriva totalitària.