L'extrema dreta francesa, el partit Agrupació Nacional (RN, en les seves sigles en francès), no ha aconseguit guanyar cap regió en la segona volta de les eleccions regionals franceses.

El partit de Marine Le Pen en la primera volta només havia aconseguit guanyar en la regió de Provença, sobrepassant per quatre punts d'avantatge al conservador Renaud Muselier. A la segona volta l'Agrupació Nacional s'ha vist sobrepassat per dotze punts de diferència pels conservadors, que representen a l'actual president de la regió.

El partit ultradretà, encapçalat per Marine Le Pen, també ha sigut derrotat a altres regions on participava en la segona volta, però on quasi no tenia opcions de guanyar, com a la regió Nord, on va quedar en segon lloc però molt allunyat del conservador Xavier Bertrand.

Macron també fracassa

La segona volta electoral també ha fet estavellar-se al partit del president de França, Emmanuel Macron, que encapçala La República en Marxa (LREM), que a la primera volta ja va patir un estrepitós fracàs. El president de la República francesa no va poder votar al seu partit, ja que no va classificar-se per la segona ronda i va demanar als seus simpatitzants que votessin el front alternatiu a l'extrema dreta de Le Pen.

Macron va exercir el seu dret a vot en la localitat de Le Touquet (Pas de Calais), als Alts de França, en el nord del país, on té una casa i està empadronat. El cap del Govern, Jean Casex, va votar a Prada de Conflent (Pirineus Orientals), a la regió d'Occitània. Macron va haver de votar al candidat conservador i actual president regional, Xavier Bertrand, que vol presentar-se com a les pròximes eleccions l'abril de 2022.

La dreta tradicional (Els Republicans) sembla que ha revifat en aquestes eleccions i haurà de decidir quin serà el seu candidat per les pròximes eleccions a l'Eliseu. Tot apunta al perfil de Bertrand, però també diversos barons regionals es presentaran a la carrera per la presidència.

L'esquerra guanya a la Catalunya Nord

L'esquerra, els socialistes, ha guanyat 10 dels 17 cantons departamentals de Catalunya Nord, revalidant a l'actual presidenta del Consell Departamental, Hermeline Malherbe. La segona força era Agrupació Nacional a molts districtes electorals, però finalment no n'ha guanyat cap d'ells.

Rècord d'abstenció

L'abstenció ha batut rècords, ha assolit el 66%, segons diferents estimacions dels instituts demoscòpics. Les cadenes de TF1 i LCI havien calculat una abstenció que rondaria el 66% tan bon punt han tancat els col·legis electorals.

Segons les projeccions d'Ipsos/Sopra Steria per els canals France Télévision i LCP i per a l'emissora Ràdio France, no es van mobilitzar el 65,7% de francesos inscrits en el cens electoral, mentre que la cadena BFM TV, amb dades d'Elabe, va situar aquest percentatge en el 65%.

L'abstenció a les últimes eleccions regionals del 2015 va ser del 41,6%, del 48,8% el 2010 i del 44,3% el 2004, per tant en aquestes eleccions de 2021 la participació electoral hauria caigut quasi un vint per cent més.

Imatge principal: Marine Le Pen. - EFE