Des de l'equip del president francès es justifiquen: "No podíem canviar la data. Es va acordar fa temps amb Espanya. Si no era avui, llavors no hi hauria cimera hispanofrancesa abans de 2024, perquè Espanya celebrarà aviat eleccions i al juliol assumeix la presidència de la Unió Europea". Però la realitat és que Emmanuel Macron ha abandonat de París en un moment de fragilitat: en la primera jornada de vaga general a tot el país contra la seva reforma de les pensions, que pretén apujar l'edat de jubilació als 64 anys. Però ha estat una fuga en va: ha acabat trobant les escridassades igualment, a Barcelona. Això sí, uns manifestants molt més pacífics que els que han omplert les principals ciutats de França.

Aquest matí, els crits de la manifestació unitària independentista arribaven fins a l'esplanada del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). Des de les quatre columnes de Puig i Cadafalch, entre 6.500 i 30.000 goles --segons les xifres de la Guàrdia Urbana i dels organitzadors--, han fet arribar una sonora escridassada als participants de la cimera hispanofrancesa. Alguns dels manifestants fins i tot duien armilles grogues, en homenatge al moviment antimacronista. Primer ha arribat Pedro Sánchez, que se'ls ha menjat, i a les onze en punt, ho ha fet Emmanuel Macron. Llavors, l'helicòpter policial s'ha col·locat damunt del MNAC i ha aconseguit tapar la protesta independentista. I han passat unes quantes hores aïllats del món exterior, envoltats d'obres d'art. De fet, s'hi han estat més temps de l'inicialment previst.

Un cop celebrada la cimera dels governs espanyol i francès, un dinar de treball, la signatura d'acords bilaterals i la roda de premsa conjunta, tots dos mandataris s'han dirigit fins al barri del Born, totalment fortificat. Hi han arribat junts, en el mateix cotxe, a un quart de cinc de la tarda, amb la intenció de realitzar una visita al museu Picasso. El president francès, que sempre fa gala de la seva passió per la cultura, tenia especial interès en l'exposició del col·leccionista alemany nacionalitzat francès Daniel-Henry Kahnweiler. Malgrat el fort desplegament dels Mossos d'Esquadra, els manifestants independentistes s'han aplegat als cordons policials propers a l'edifici per a escridassar-los: "Ni França, ni Espanya, Països Catalans". I han aconseguit fer arribar els crits a uns dirigents que miraven cap al cel i somreien. Mentre Sánchez només s'hi ha quedat mitja hora, el president francès s'hi ha estat més temps refugiat, una hora, que no li ha estalviat una nova escridassada a la sortida. Durant la visita els ha acompanyat l'alcaldessa Ada Colau però no el president Pere Aragonès.

Emmanuel Macron Pedro Sanchez Museu Picasso / efe
Pedro Sánchez i Emmanuel Macron visiten el Museu Picasso de Barcelona / EFE

Aquí les agendes comunes de Pedro Sánchez i Emmanuel Macron s'han separat després d'unes cinc hores plegats. El president espanyol ha buscat refugi fent un cafè amb el primer secretari del PSC, Salvador Illa. I el president francès l'ha buscat en un acte amb francesos de Barcelona celebrat al Liceu Francès, al barri de Pedralbes. L'ambient ha estat molt amable per al mandatari francès, en una ciutat on l'any passat va arrasar amb el 85% dels vots en la segona volta contra Marine Le Pen. A més, els 400 convidats al còctel havien estat seleccionats per l'Elisi. I tot i així, el pla no ha sortit rodó. Entre els massius aplaudiments, un noi amb una samarreta: “No a la vostra reforma de les pensions”. La seguretat l’ha convidat a abandonar la sala. Ni a Barcelona Macron ha pogut fugir de la contestació.