El president de França, Emmanuel Macron, el passat 2 de setembre va visitar una escola a Marsella. El president francès va participar en una sessió de preguntes i respostes amb els estudiants. En una d'aquestes preguntes, un nen negre li pregunta per Kabul i Macron respon sec i tallant.

Un estudiant de primària li pregunta a Macron pel conflicte de l'Afganistan i en especial per la seva capital, ara en mans dels Talibans: "Anirem a ajudar Kabul?". El president francès, amb un to molt sec i sorprès, demana al nen que repeteixi la seva pregunta. Aquest li repeteix innocentment sense cap problema i Macron replica amb to altiu la seva pregunta: "Saps el que passa a Kabul?". L'alumne fa que no amb el cap i Macron li respon d'una manera molt agressiva: "Llavors, per què em preguntes això?".

El fragment va ser emès pel programa francès "C à vous" i els seus televidents es van indignar ràpidament en veure amb quin to es dirigia el cap d'Estat a l’alumne de deu anys.

El fragment complet

No obstant això, mentre el vídeo de Macron cremava les xarxes socials, el periodista francès Vicent Glad va recuperar l'extracte complet de la conversació entre l'estudiant i el president. En el vídeo sencer es pot veure com Macron després de ser tallant li explica al noi on es troba Kabul en el mapa mundi i li resumeix que Kabul ara està en mans dels talibans. Una conversació seriosa i seca, però no tan agressiva com el fragment on Macron tan sols pregunta a l'alumne que per què li pregunta sobre la capital de l'Afganistan.

Precisament a Marsella, ciutat on Macron ha protagonitzat la polèmica pel seu to agressiu amb un alumne negre, l'exregidor de Barcelona i exprimer ministre francès, Manuel Valls, va proposar en una entrevista televisiva, "arrasar" els barris perifèrics de Marsella, i "repoblar-los" després de forma diferent. Les paraules de Valls van provocar una forta polèmica a França, i han estat titllades de xenòfobes.

"Els barris -el que se'n diuen banlieues a l'Illa de França- són al cor de la ciutat, marcades evidentment per la pobresa, les coses il·legals, la violència i la inseguretat. Allà cal arrasar-ho tot, cal reconstruir-ho. Cal repoblar de forma diferent aquests barris, però això demana una voluntat i una gran potència de l'Estat", va manifestar.

Condemnat per una bufetada

La justícia francesa ja va dictar sentència. L'home que va donar la bofetada a Macron, Daniel Tarel, va ser condemnat a 18 mesos de presó. Amb tot, no haurà de complir ni la meitat de la pena, ja que se li han suspès 14 dels divuit mesos i només n'haurà de complir 4. 

La fiscalia ha qualificat els fets de "rotundament inadmissibles" i destaca que hi ha perill de reincidència, malgrat que el jove no tenia antecedents. Inicialment s'havia parlat d'una pena que podia arribar als tres anys de presó i a una multa d'uns 45.000 euros, tenint en compte la circumstància agreujant relacionada amb la personalitat de la víctima. 

Els fets van tenir lloc a la ciutat de Valence, del departament de Drône, situat al sud-est del país. El president de la República es va acostar a la multitud per saludar els seus seguidors. En aquell moment Tarel va donar-li la mà a Macron i va aprofitar la proximitat per bufetejar-lo. Ell i una altra persona identificada com Arthur C., sospitosa d'haver gravat l'escena, van ser detinguts.

Imatge principal: Captura de pantalla de la conversa entre Macron i l'alumne.