Només fa un mes que la candidata de Vox a les eleccions andaluses, Macarena Olona, feia efectiva la seva renúncia a tots els càrrecs i abandonava per sorpresa la política activa. Una decisió propiciada pel fracàs dels ultres a la regió meridional i el bloqueig de Santiago Abascal al seu retorn a Madrid. Olona deixava aleshores el partit, al·legant, això sí, motius de salut. En un comunicat, l'alacantina, empadronada a Granada per poder presentar-se als comicis andalusos, lamentava que havia arribat "el moment de posar fi a aquesta etapa per raons mèdiques alienes" a la seva voluntat, i afegia que "la salut no entén de compromisos adquirits".

Aquelles "raons mèdiques", que no compartia en el moment de la seva renúncia, les ha revelat aquest dilluns. Segons ha explicat, va abandonar la política per un problema de tiroides que li provocava esvaïments, li va fer perdre pes i li impedia fer vida normal. Un mes després, ja està recuperada. I és que Olona assegura trobar-se bé i amb forces. De fet, la seva condició física i de salut és tan bona que la ultra ha començat avui mateix el Camí de Santiago, un recorregut de més de cent quilòmetres des de Sarria (a Lugo) que acabarà el 2 de setembre. De fet, ha convidat els seus seguidors a acompanyar-la en el recorregut. Qui no hi serà és Santiago Abascal, qui ja va explicar que no podria acompanyar-la perquè té "coses a fer" aquests dies, però sí que li desitjava "un bon camí i una recuperació ràpida".

És també des d'aquesta localitat gallega que Olona ha confirmat el seu interès per tornar a la política activa. "Estic desitjant tornar a suar la samarreta pública", afirmava. "Tinc molt clar que vull servir els espanyols i seré on pugui ser útil", ha afirmat amb certa incògnita, sense aclarir expressament si es refereix a l'activitat política o a la seva professió d'advocada d'Estat.

Macarena Olona, a disgust a Andalusia

Malgrat excusar-se amb motius personals i de salut, a ningú se li escapava que la seva dimissió arribava en un moment marcat pel fracàs electoral a Andalusia. La diputada de Vox va cedir a les pressions de la direcció nacional de la formació d’extrema dreta per encapçalar la llista a les eleccions del juny passat amb el convenciment que podria tornar a Madrid quan volgués. Ella, veient que amb la majoria absoluta del Partit Popular no tindria cap presencia en el futur executiu andalús, somiava a poder tornar a ocupar el seu escó al Congrés dels Diputats, que havia deixat per ser cap de llista. Ara bé, la direcció de Vox es negava a complir els seus somnis i l'obligava a quedar-s'hi malgrat que estava a disgust a Andalusia. Va prometre que es quedaria, però només tres setmanes després d'estrenar-se com a portaveu de Vox al Parlament andalús llençava la tovallola.