El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, ha afirmat aquest dijous que l'Estat de Dret "prou paciència ha tingut" amb el Govern independentista de Carles Puigdemont des de fa dos anys. 

Ho ha dit en una entrevista a la Cadena Ser, on ha justificat que la presó incondicional sol·licitada per la Fiscalia se sustenta, sobretot, per l'"evidència" que el vicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras i els altres consellers empresonats continuarien cometent delictes "creant la hipòtesi o suggestió que existeix la República independent de Catalunya".

Tanmateix, Maza ha apuntat que la mesura cautelar "no és una pena anticipada" i els membres del Govern empresonats mantenen la seva presumpció d'innocència, recordant que el seu ingrés a la presó es fonamenta també en el risc de fuga i la possibilitat de destrucció de proves. "I el més important, impedir el risc de reiteració delictiva", ha afegit.

Maza també ha insinuat que els consellers cessats del Govern empresonats aquest dijous podrien haver evitat la presó incondicional decretada per la jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela si haguessin promès acatar la Constitució i haguessin abandonat la "línia delictiva" de la República catalana.

A la vegada però, defensava que "hi ha hagut uns fets tan evidents delictius que no s'ha hagut més remei d'actuar". "El dret penal sempre arriba tard perquè s'aplica quan el delicte ja s'ha comès", ha afegit.

Maza també ha assegurat "amb rotunditat" que l'actuació de la Fiscalia contra els membres del Govern s'ha produït sense cap tipus d'ingerència del Govern de Mariano Rajoy, amb el qual assegura no haver tingut cap tipus de comunicació.

"Qui em vulgui creure, que em cregui", ha dit per defensar que el Ministeri Públic és "absolutament autònom" i no s'ha vist "instruït" per actuar contra el president de la Generalitat i el seu gabinet. "Hi ha dades perquè qualsevol observador vegi que no hi ha sintonia en aquest cas entre el Govern i la Fiscalia", ha assegurat.