Primeres discrepàncies dins de la CUP arran del preacord assolit amb ERC. El partit Lluita Internacionalista, que forma part de la candidatura CUP - Un nou cicle per guanyar liderada per Dolors Sabater, ha fet una crida a rebutjar l'entesa amb els republicans.

A través d'un comunicat, el partit avisa que "ni ERC ni JxCat han canviat, ni es desdiuen de la política que han fet des de fa una dècada de retallades i privatitzacions" i crida a no cometre els mateixos errors que Podemos.

"Als debats de les assemblees de la candidatura ressonen arguments molt similars als de Podemos quan va decidir entrar al govern del PSOE: es diu que una minoria pot ser determinant per canviar la política del govern i posar-lo al servei de les classes populars", comparen.

"Però no ens enganyem, aquest preacord és "podemitzar" la CUP-UNCPG. El document és ple de inconcrecions i de comissions d'estudi, que permetin allargar el temps i fer interpretacions: si vols que alguna cosa no es faci, cregui una comissió. No hi ha cap altra manera de fer compatibles els programes oposats d'ERC i la CUP-UNCPG, garantint el blanqueig d'ERC i JxCat", afegeixen.

lluita internacionalista manifestacion 8m - lluita internacionalista

Militants de Lluita Internacionalista es manifesten pel 8-M / Foto: Lluita Internacionalista

Facilitar la investidura amb les "mans lliures"

Així doncs, el que demana Lluita Internacionalista és "facilitar" la investidura de Pere Aragonès "amb les mínimes abstencions necessàries i la resta de vots en contra" perquè, segons diuen en el comunicat, "la gent treballadora i el poble de Catalunya no tenim res a guanyar amb una repetició de les eleccions".

A canvi de facilitar el Govern, la CUP hauria de demanar la llibertat i retirada de tots els càrrecs de la Generalitat contra els manifestants independentistes detinguts, la retirada de les bales de foam i una partida extraordinària de diners a salut, educació i serveis públics. "Però cap compromís amb el Govern ERC-JxCat ni amb els pressupostos que presenten. Mans lliures per cridar a la mobilització i fer oposició a les seves polítiques autonomistes i privatitzadores i per defensar els drets de la gent treballadora", reivindiquen.

Què és Lluita Internacionalista?

El partit va sorgir del Tercer Congrés del Partido Revolucionario de los Trabajadores (PRT) el maig de 1999 que va formar part de la Lliga Internacional dels Treballadors - Quarta Internacional (LIT-QI), una organització internacional de tendència trotskista fundada el 1985 per Nahuel Moreno. Actualment el partit forma part de la Unitat Internacional de Treballadors i Treballadores - Quarta Internacional (UIT-CI).

El motiu del trencament amb el PRT va ser després que la formació es presentés a les eleccions catalanes d'aquell mateix any en solitari, quan el partit matriu ho feia integrat a Izquierda Unida. Des d'aleshores, Lluita Internacionalista ha format part de les dinàmiques de l'esquerra independentista.