L'ex conseller de Cultura, Lluís Puig, confia que la resposta del TJUE no serà la mateixa que la de l'advocat general, que aquest dijous va assegurar que cal demostrar "deficiències sistèmiques" en el sistema judicial per a denegar una euroordre. En una entrevista aquest divendres a Catalunya Ràdio, Puig ha afirmat que en cas que no sigui així, aniran "a la casella de sortida i tornaran a començar", a més, ha reconegut que la decisió de l'advocat general de la Unió Europea ha suposat "un revés". En aquest sentit, ha apuntat que "haurem de portar l'exemple de tots els represaliats perquè vegin si 4.200 causes són una vulneració sistèmica o no, perquè enlloc està definit què és". 

Un escenari plantejat

Puig ha assegurat que el que la decisió del jutge general era un dels escenaris que mentalment havien contemplat, però que tenien l'esperança que "aniria molt bé". En una entrevista aquest divendres a RAC1, l'ex conseller ha descrit la sensació que va sentir ahir: "quan vaig a la sauna sempre m'agrada allò de la dutxa escocesa: tirar-te una galleda d'aigua ben freda de cop a sobre. I ahir ho va ser una mica". Puig ha assenyalat que en el 90% de vegades els informes dels advocats generals són "determinants" de cara a la resolució final. I per això ha dit que "ara queda pensar en el 10% restant, i pensar que la resolució final canviarà". "Si quan torna a sortir la resolució final es confirma l'informe d'ahir, tornarem a la casella de sortida", ha afegit Puig, que ha dit que recorrerien al tribunal de primera instància, després al d'apel·lació i finalment al de cassació. De totes maneres, Puig confia que en la possibilitat que el TJUE opti per una resolució diferent de la de l'advocat europeu. "Estem esperançats pel següent: es parla molt que hem de demostrar la vulneració de drets de forma generalitzada o sistèmica, però és que la carta de drets fonamentals, que sosté i que és un dels pilars bàsics de creació de la Unió Europea, no ho diu, això", assegura.

Canvi de residència 

Malgrat la decisió de l'advocat general de la UE, el diputat de JxCat al Parlament no té intenció de canviar de domicili. En ser preguntat sobre l'opció de traslladar-se a viure a Suïssa, on les ordres de detenció europees no tenen efecte, ha afirmat que "és una alternativa", malgrat que ha recordat que "sempre hem dit que ens presentarem davant la justícia". L'ex conseller ha defensat que continuarà vivint a Bèlgica i ha afegit que "hi hauria d'haver alguna causa que motivés aquesta geoestratègia diferent d'anar a Suïssa". En canvi, si ha descartat el seu retorn a l'estat espanyol, "si el tribunal belga diu que el Tribunal Suprem no és el jutge natural que em pertoca i que tinc un alt risc que se'm vulneri el dret a la presumpció d'innocència, si ara torno a Espanya i em presento al Suprem, semblarà que estic fent el tonto davant dels jutges belgues".