El cantant i exdiputat de JxSí en el Parlament Lluís Llach ha afirmat que la divisió entre JxCat i el PDeCAT beneficiarà l'independentisme perquè "augmentarà l'oferta" i creu que aclarirà posicions per als votants del centredreta.

En una entrevista d'Europa Press arran de la publicació la seva novel·la Escac al destí (Univers), Llach ha afirmat que el preocuparia més que el context històric provoqués una "oportunitat per a l'independentisme i no l'aprofités perquè no estigués preparat". "En els moments difícils sorgeixen escletxes. I si la democràcia --al món-- sobreviu, la independència és inexorable, ha afirmat, i ha afegit que, en el debat sobiranista, és més partidari de la confrontació que de l'espera.

Llach considera que l'independentisme va fracassar fa tres anys però opina que ha servit per tenir més clar "el mapa de carreteres" per a un futur intent. "La desmoralització la provoca l'enuig. El dia que hàgim de tornar a sortir al carrer, ho farem", ha afegit.

Literatura

Llach ha publicat una nova novel·la, Escac al destí, en la que aborda per primera vegada l'època medieval, que el va atreure pels paral·lelismes amb el moment actual a Occident. "És un moment de col·lapse total. S'enfonsa l'Imperi Romà i Europa es queda sense moneda, sense estructura. La gent vivia en un esclavisme perpetu sota la força dels poders de la creu i de l'espasa", ha explicat.

Per a Llach, aquesta força de la creu és avui l'economia prometent benestar i consum, i les xarxes socials exercint el control social "per dins i per fora a través del remordiment".

I considera que el poder de l'espasa el representa un auge dels nous autoritarismes al món, que, segons ell, representen el president dels EUA, Donald Trump; el de Rússia, Vladimir Putin. i el de la Xina, Xi Jinping, que creu que amenacen la democràcia liberal: "O toquem fons i pugem o a Europa hauríem d'anar pensant qui és el nostre Putin".