Un cop passin les eleccions municipals del 26 de maig, s'encetarà arreu de Catalunya una fase de debat ciutadà que s'allargarà durant sis mesos, fins a finals de 2019. És la primera pedra del Consell assessor per a l'impuls del Fòrum Cívic i Social per al Debat Constituent

L'espai, que va néixer ara fa tres mesos, ha presentat avui els primers treballs que han dut a terme. Primer en privat, en una reunió amb el president Quim Torra i després, als mitjans de comunicació. El Consell assessor l'integren finalment una vintena de persones de sectors i ideologies diverses, sota la batuta de Lluís Llach. La feina que han anat fent des de l'octubre passat i que avui han explicat és traçar una mena de full de ruta que focalitzen en "recollir les inquietuds de la ciutadania de cara a la creació d'un futur estat independent". 

consell assessor forum civic2   sergi alcazar

Com, quan i on? 

El mateix Llach ha ironitzat amb la complexitat d'entendre i comunicar la feina que fan. La premissa amb què treballen és "l'obsessió perquè aquest procés sigui el més participatiu i transversal possible" i "que ningú pugui dir que n'ha quedat exclòs". 

I com ho faran? Doncs estructurant-ho en dues fases. La primera i essencial és promoure arreu del territori assemblees ciutadanes que debatin sobre com s'imaginen una Catalunya independent i quins principis i valors volen que la regeixin. Unes trobades que tindran formats i dimensions diverses. Des de grups autoorganitzats amb un mínim de 12-15 persones, a convocatòries més àmplies i coordinades a nivell de barris o districtes. Totes les deliberacions que en resultin s'aniran introduint en una plataforma online.  

Aquestes assemblees començaran a activar-se després de les eleccions municipals, per tant, a partir d'aquest estiu, i funcionaran durant un període de sis mesos. 

Conclosa aquesta primera fase, a finals de 2019, es crearà un nou ens que es dirà Entesa Nacional i que segons ha explicat Llach serà equiparable als Pactes Nacionals que hi ha hagut anteriorment, el del Dret a Decidir o el del Referèndum. En formaran part representants de les entitats i organitzacions més significatives de la societat. Aquest òrgan serà l'encarregat de recollir i analitzar les propostes sorgides de la ciutadania i, una vegada estudiades, convocar el Fòrum Cívic i Social. Calculen que això podrà ser la primavera de 2020.

Un Fòrum d'entre 1.000 i 2.000 persones

La idea amb què treballa el Consell assessor és que el Fòrum Cívic l'integrin "entre 1.000 i 2.000 persones provinents de grups diferents". Una part serien ciutadans majors de 16 anys escollits per sorteig, hi hauria també representants d'entitats i associacions de la societat civil i finalment càrrecs electes municipals, triats proporcionalment en funció del resultat de les municipals.

La tasca del Fòrum Cívic serà "elaborar les bases del cos semàntic constitucional". Això, traduït, equival a dir que empaquetarà, destriarà i discernirà entre les idees sorgides del carrer per traslladar-les ordenadaent a les forces polítiques. Seràn els partits els qui en base a aquests treballs hauran de dur al Parlament una proposta de Constitució Catalana. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat