Fa dies que la xarxa treu fum pels retrets entre independentistes. La darrera picabaralla l'ha protagonitzat el cantautor català Lluís Llach i l'exconsellera i presa política Dolors Bassa a Twitter, encara que sembla que finalment no s'han fet mala sang. Tot plegat ha començat amb la resposta de Llach a una entrevista d'ara fa un any a TVE, on l'exportaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, afirmava que "el govern espanyol va acceptar la taula de diàleg oferint els indults". Aquestes declaracions han desencadenat el rebuig del cantautor i, tot seguit, la resposta de Bassa, que s'ha donat per al·ludida com a ex-presa política, i ha negat que hagi renunciat a la independència per la seva llibertat. Tot plegat s'ha saldat amb un darrer argument de Llach, que si bé ha dit que creu "absolutament amb la fermesa de les idees" de Bassa, sospita de "les d'alguns dirigents" d'ERC.

"Si no hi hagués indults, no hi hauria taula"

En l'entrevista de l'any passat, Tardà detalla com va ser el pacte amb els socialistes espanyols: "És a dir, si no hi hagués hagut indults, no hi hauria hagut taula. Els indults van ser oli als coixinets, va ser un esforç que va fer el govern espanyol, i això va facilitar que hi hagués un diàleg. I Esquerra va fer també un gran esforç: va fer possible la investidura de Pedro Sánchez i va aprovar els pressupostos". Aquest retall de l'entrevista ha ressorgit recentment a Twitter, i ha provocat la reacció del cantautor, que ho ha titllat d'"escandalós" en una piulada, i ha opinat que "assistim a la renúncia pactada amb l'estat per retornar a l'autonomisme" [...] a canvi de la llibertat dels seus dirigents. Va d'això?", s'ha preguntat. Arran d'això, l'exconsellera Bassa ha lamentat les paraules de Llach, i li ha preguntat en un tuit que si "realment pensa que he renunciat a la independència per la meva llibertat?". 

"Ningú l'ha desmentit"

Finalment, però, Llach ha rebaixat el to davant la resposta de Bassa, a qui ha dit que "estima igual" i que no dubta de la "fermesa de les seves idees" a escala individual. Amb tot, el cantautor s'ha reafirmat en l'argument que les paraules de Tardà, a qui ha descrit com un "personatge molt conspicu d'ERC", són veritat, i que "fins ara ningú [del seu partit] l'ha desmentit". A més a més, Llach creu que els "fets" que s'han materialitzat en l'actualitat política "corroboren" el suposat tracte entre Esquerra i el Sánchez pels indults. Per tot això, Llach afirma que desconfia dels "dirigents" republicans.