El cantautor i activista Lluís Llach s'ha mostrat molt crític amb el govern de Pere Aragonès i ha afirmat que "és una vergonya tenir un govern autonomista votat per independentistes". Ho ha fet durant la seva intervenció en el marc de l'acampada impulsada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) a la plaça Catalunya de Barcelona per reivindicar la campanya 'Nosaltres acusem la justícia espanyola', que denuncia la causa general contra l’independentisme. Aquest diumenge ha estat la segona i última jornada de l'acte i Llach ha estat l'últim a intervenir, juntament amb la presidenta i el vicepresident de l’ANC, Dolors Feliu i Jordi Pesarrodona. 

Lluís Llach defensa la confrontació i carrega contra el Govern

Llach ha defensat durant el seu parlament la importància de la confrontació en la lluita independentista, i ha criticat la renúncia de les institucions. "Hem d'entendre que sense confrontació som gent sense poder", ha alertat el cantautor, i ha afegit que "sense confrontació, no hi ha negociació, ni esperança per aquest país", i que, a més, "l'Estat està molt tranquil". En aquest sentit, ha carregat especialment contra el Govern per abandonar "de forma quasi espectacular" la confrontació, i deixar l'independentisme "sense eines". "Com es pot anar a una negociació amb l'Estat sense confrontació?", s'ha preguntat Llach amb enuig, i ha exclamat que "ja està bé!". 

Recuperant una part de la intervenció anterior, a càrrec de Neus Torbisco, experta en drets humans i responsable d'Acció Internacional del Consell de la República, Llach ha alertat que, segons la seva experiència, a Brussel·les, a París, i altres indrets del món, "la gent està convençuda que l'Estat està negociant". El cantautor ha apuntat que això és un "fracàs col·lectiu" i s'ha lamentat que amb l'actual Govern, que "es presta a un tipus de negociació on ni tan sols es discuteixen les Rodalies" no es pot convèncer Europa que l'independentisme està en una "confrontació seriosa contra l'Estat".

Lluís Llach reivindica la memòria de l'1 d'Octubre

El cantautor també ha aprofitat per reivindicar la memòria del referèndum de l'1 d'octubre del 2017, una gesta que ha definit com "la demostració col·lectiva més important a Europa des de la Segona Guerra Mundial", i ha criticat que ara "ens la volen abaratir", en al·lusió a la posició del Govern, que no accepta el resultat com a vinculant. Per això, ha insistit en la importància de la mobilització i ha demanat de "sortir al carrer" perquè "Europa ens miri amb respecte democràtic". 

"Ens volen fer oblidar la importància de l'1-O. No deixeu que us abarateixin aquest símbol, és la vostra força, la vostra signatura en el document que hem de signar per la independència", ha exclamat Llach, que també ha volgut trencar una llança en favor del jovent i la mobilització. "Els aeroports són útils, Urquinaona també. I els joves mai ens han fallat quan hi han hagut de ser", ha recordat Llach.

Per acabar el parlament, el cantautor ha compartit un fragment de la seva cançó, Companys, no és això.

L'ANC visibilitza els represaliats anònims de l'independentisme

L'ANC ha clausurat aquest diumenge l'acampada a la plaça Catalunya de Barcelona, que segons informa en un comunicat, ha estat un èxit de participació amb l'assistència d'un miler de persones. L'acte que donava el tret de sortida a la campanya 'Nosaltres acusem la justícia espanyola', que té com a objectiu recollir el suport de la ciutadania perquè el Parlament de Catalunya creï una comissió d’investigació sobre la causa general contra el moviment independentista. 

Al llarg del cap de setmana s'han celebrat diverses activitats, amb col·loquis, debats, espectacles i la projecció de vídeos sobre la repressió. Hi ha hagut intervencions de personalitats destacades de l'independentisme, però també d'aquelles persones anònimes que també han patit la repressió de la causa, però que sovint no han rebut el mateix suport que les cares visibles del procés. 

La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, ha volgut expressar el seu suport a tots aquests represaliats anònims i ha reivindicat que calia donar-los visibilitat". "Necessiten el nostre suport, no podem fer veure que no existeixen", ha afirmat Feliu i ha recordat que "són els nostres fills, filles, veïns i veïnes".  

El vicepresident de l'entitat, Jordi Pessarodona, ha destacat que amb l'acampada s'inicia la campanya que comptarà amb una sèrie d'actes per "donar suport als lluitadors pels drets nacionals".