Neus Lloveras i Artur Mas compareixen avui a partir de les 9 hores al Tribunal Suprem com a investigats en la causa contra el Govern i el Parlament pel referèndum de l'1 d'octubre i la declaració d'independència del 27 d'octubre. 

Artur Mas compareix davant el jutge Llarena amb antecedents per una condemna ferma per haver organitzat la consulta del 9-N. La sentència va inhabilitar l'expresident del Govern per a qualsevol càrrec públic. El van condemnar per desobediència i va caure el delicte de prevaricació, pel que no va haver d'entrar a la presó. El Tribunal de Comptes, però, li ha obert una causa que ha acabat embargant-li els béns pel cost de la consulta del 2014.

Segons el TSJCArtur Mas "va pervertir els principis democràtics de divisió i equilibri entre poders, i va fer esquerdar una regla bàsica i imprescindible per una convivència pacífica, la que passa, indefectiblement, per una submissió de tots a l'imperi de la llei i al compliment de les resolucions judicials". 

VOX ja ha anunciat la seva estratègia: demostrar davant de Llarena que Artur Mas, després d'haver estat condemnat penalment, ha continuat en la reiteració delictiva amb la seva participació en l'organització del referèndum de l'1 d'octubre.

Amb aquests antecedents i l'estratègia ja anunciada de l'acusació popular, Mas s'enfronta avui a Pablo Llarena, a qui no li tremola el pols a l'hora de signar les mesures cautelars. Acostuma a decidir tot el que demana la Fiscalia. Per tant, un cop més, el paper del ministeri públic és clau avui.

Mas torna avui al Suprem. Ja hi va anar a declarar ara fa un any com a testimoni en el judici pel 9-N de Francesc Homs. En aquella ocasió el Suprem va rebutjar jutjar Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau i va tornar la causa al TSJC. Només es va quedar amb la part de Francesc Homs perquè era aforat, era diputat al Congrés. El jutge va estimar que ja que la investigació s'havia portat tota des de Barcelona, el judici l'havia de fer, també, el tribunal català.

Neus Lloveras també declara avui. Està investigada com a presidenta de l'AMI, càrrec que ja ha deixat, però que ostentava quan es va fer el referèndum. La investigació l'apunta com a responsable de diverses mobilitzacions.

Veient com han anat les declaracions de Marta Rovira i Marta Pascal, el més probable és que no hi hagi mesures cautelars per a Lloveras. El cas de Mas, caldrà veure quin missatge vol enviar la justícia i si hi ha fonament per creure que l'expresident va tenir alguna responsabilitat en l'1-O. En l'interrogatori de Marta Pascal, coordinadora general del PDeCAT, partit que fins fa menys d'un mes presidia Mas, ja ha quedat clar que la intervenció va ser més aviat poca. 

Minut i resultat

Rovira ha quedat en llibertat amb càrrecs i sota fiança de 60.000 euros que avui el jutge dirà quants dies té de marge per pagar. Pascal no té cap mesura cautelar. Com Mireia Boya, que va declarar la setmana passada. Amb tot, VOX ha anunciat que en funció del que passi en la declaració d'Anna Gabriel, demanarà presó.

Demà, tanca la roda de declaració Anna Gabriel. La CUP dirà avui en roda de premsa, a les 16.30 hores si l'exportaveu del grup parlamentari compareixerà o no. No està clar, ni tan sols, que Gabriel assisteixi a la seva pròpia roda de premsa. En el cas que decideixi no presentar-se a declarar, el jutge Llarena haurà de decidir si la cita un altre dia o bé si dicta una ordre de detenció. Gabriel ha estat preparant la seva defensa a Suïssa aquestes darreres setmanes.