El president de Lliures, Antoni Fernández Teixidó, ha obert les portes del seu partit a tots aquells catalanistes no independentistes que en el passat votaven CiU i ara s'identifiquen amb el PDeCAT o que van donar suport a Ciutadans en les últimes eleccions però ja estan "farts d'extrems".

En declaracions a EFE, Fernández Teixidó ha advertit que "les bases més radicalitzades de l'independentisme" empenyen JxCat, ERC i la CUP a no retrocedir en la seva aposta per la república catalana, però que "hi ha un sector de gent que no està disposada a seguir aquestes bases radicalitzades". Lliures, una formació que reivindica un "liberalisme humanista" des d'un catalanisme no independentista, pot ser segons Fernández Teixidó el refugi polític d'aquells votants "farts d'extrems i de sectarismes".

"Tot somni polític és legítim, però qualsevol actuació política, no. Per aconseguir els objectius no es poden saltar les lleis. I hi ha gent dins l'independentisme que ha après aquesta lliçó", ha afirmat. En aquest sentit, s'ha dirigit tant als catalanistes que el passat 21D es van inclinar per votar Ciutadans per posar fi al procés, com als votants de JxCat que veuen amb desgrat que les posicions dels moderats del PDeCAT estan quedant "enterrades".

Fernández Teixidó, exdirigent de Convergència, ha assenyalat que, si JxCat persisteix a desdibuixar el perfil del PDeCAT, excompanys seus de partit poden acabar integrant-se a Lliures. "Si el poble de Catalunya no ha après la lliçó i seguim obstinats que hem de votar radicalment l'unionisme o radicalment l'independentisme, és que no tenim remei", ha avisat.

Fernández Teixidó s'ha mostrat obert a confluir amb altres formacions que reivindiquen un espai de centre catalanista, però ha posat com a "condició" que "el programa sigui clar" i posi en el centre Catalunya. Per això, s'ha desmarcat de la decisió d'Units per Avançar, formació hereva de l'extinta Unió, de situar Ramon Espadaler com a número tres de la llista del PSC el passat 21D.