La iniciativa per una llista unitària en forma d’agrupació d’electors per al 21-D s'ha suspès. El grup promotor de la iniciativa ho ha anunciat aquest divendres després que els partits hagin decidit presentar-s’hi per separat. En aquest sentit, asseguren que els han intentat “convèncer” fins a l’últim moment “sense èxit”, i per això mateix avui, darrer dia per presentar les candidatures, “hem decidit aturar el procés”.

Els partidaris de l’agrupació d’electors justifiquen la decisió dient que, si es presentessin, hi hauria una quarta llista sobiranista. Això aniria “en contra del motiu fundacional del col·lectiu, que era reduir totes les candidatures de l’independentisme a una de sola”, afegeixen.

Malgrat el desenllaç del projecte, el grup promotor s’ha mostrat “convençut” que s’haurien superat les 55.000 signatures necessàries per impulsar una agrupació d'electors, ja que "s’han recollit i centralitzat desenes de milers de signatures”.

El front comú

La plataforma celebra que, malgrat que no s’hagi aconseguit una llista única independentista, “ha quallat l’esperit unitari” i esperen que es facin “accions de campanya” conjuntes. Així, es mostren “convençuts” que els partits “acordaran uns eixos bàsics comuns que respectaran després de les eleccions”. En aquest sentit, els promotors de la llista unitària s’ofereixen per “mediar i facilitar” aquest acords en cas que fos necessari.

Restituir el Govern i Puigdemont

Els promotors de la iniciativa encoratgen tothom a “participar activament en la campanya” per “aconseguir una victòria incontestable” i demostrar que la voluntat majoritària dels catalans és la independència.

Així, demanen el vot per “alguna de les candidatures independentistes” amb els objectius de “restituir el Govern legítim de Catalunya i el seu president”. Cal recordar, en aquest sentit, que el president Carles Puigdemont sí que es va oferir per encapçalar aquesta opció. De la mateixa manera, volen que s'alliberi els presos polítics, es treballi pel retorn del Govern a Bèlgica i s'enderroqui el 155. Això, amb l'objectiu que es construeixi "la República proclamada" i s'iniciï el procés constituent previst”.

Al comunicat, la plataforma també explica que es destruiran totes les signatures recollides “per evitar cap altre possible ús de les dades per part de ningú”.