Aquest 6 de desembre hi ha qui celebra l'aniversari de la Constitució espanyola, el document que suposadament havia de posar punt final al franquisme i atorgar democràcia i llibertat a l'estat espanyol. Tot i això, sabem què diu i per què ho diu? El diputat d'EH Bildu al Congrés Jon Iñarritu ha sorprès aquest dilluns amb una lliçó d'història d'aquelles que ens ajuden a conèixer el passat per entendre el present.

En una piulada, Iñarritu es demana per què l'article 8 de la Constitució atorga el paper de garant a les Forces Armades. Abans de saber la resposta, però, és necessari saber que diu aquest article de la carta magna: "Les Forces Armades, constituïdes per l'Exèrcit de Terra, l'Armada i l'Exèrcit de l'Aire, tenen com a missió garantir la sobirania i independència d'Espanya, defensar la seva integritat i l'ordenament constitucional". D'on surt aquest article?

TUIT Inarritu 1

El diputat independentista basc ha recorregut al llibre Memorias de estío (1993) de Miguel Herrero de Miñón, qui fou un dels anomenats pares de la Constitució i polític tant de la Unión de Centro Democrático (UCD) com del Partit Popular. En un exercici de sinceritat, Herrero de Miñón narra en un dels capítols el perquè d'aquest article 8 de la carta magna. Quelcom que Iñarritu resumeix de manera molt simple: "Ho van redactar ells, els militars de Franco".

El tuitaire ha compartit un fragment del llibre en el qual Herrero de Miñón explica les claus de l'esmentat article. Un fragment que comença parlant de "les observacions que la Junta de Caps de l'Estat Major va presentar sobre aspectes constitucionals de la defensa al vicepresident del govern espanyol Gutiérrez Mellado, i aquest ens va fer arribar mitjançant el mateix president Suárez". "És curiós assenyalar que el document de reemissió al president del govern espanyol és del 14 de novembre de 1997, però el mateix Adolfo Suárez em va entregar els textos dies abans. Jo els vaig portar a la reunió de la ponència el dia 8 de novembre, per negociar la seva acceptació, a la qual s'oposaven socialistes, comunistes i nacionalistes", relata.

TUIT Inarritu 2

Fragment del llibre Memorias de estío (1993) de Miguel Herrero de Miñón / @JonInarritu

La cosa no acaba aquí, i afegeix que "Fraga, segons consta a les actes, es trobava absent i, en conseqüència, existia empat de tres a tres". "Vaig extraure de la cartera els documents i només vaig ensenyar el membret del vicepresident per Afers de Defensa i el tampó de secret. Els vaig agitar amb molt èmfasi i així va ser acceptat, davant aquesta mena de poders, el que després va ser l'article 8 del text constitucional", conclou.

Mentrestant, els partits espanyols al Congrés dels Diputats han celebrat aquest dilluns el dia de la Constitució. Una jornada que  ha servit per a visibilitzar, un cop més, les diferències de l’esquerra espanyola.

 

Imatge principal: El diputat d'EH Bildu al Congrés Jon Iñarritu / Europa Press