Un total de 29 policies alemanys han quedat suspesos de servei mentre s'investiga la seva participació en cinc grups de xat ultres, un dels quals contenia imatges d'Adolf Hitler i d'un refugiat fictici que era conduit a una cambra de gas.

El ministre de l'Interior de Renània del Nord-Westfàlia, Herbert Reul, de la CDU d'Angela Merkel, ha informat de les investigacions dirigides contra agents d'aquest land. La majoria dels investigats -25 policies- són del departament de la ciutat d'Essen. A Alemanya hi ha un sol cos policial ordinari, però depèn de cada land.

Tot i que la majoria dels policies han quedat temporalment suspesos de servei, 14 d'ells han estat apartats de manera definitiva del cos policial.  El responsable d'Interior del land ha qualificat el que ha passat de "una vergonya per a la policia" i ha deixat clar que, especialment pel que fa als agents d'Essen, el cas no pot abordar-se com una "qüestió aïllada", sinó que s'ha d'investigar la existència d'una "eventual xarxa" en aquest departament.

Reul ha afegit que entre els continguts dels xats s'hi han trobat 126 fotos de contingut clarament ultra. Un dels grups va ser creat el 2013 i un altre el 2015, any àlgid en la crisi migratòria derivada del conflicte sirià, en el qual Alemanya va rebre al voltant d'un milió de refugiats.

La trama s'ha confirmat en uns registres realitzats aquest matí, on van ser localitzats diversos telèfons mòbils dels agents sospitosos, tots ells vinculats amb el d'un agent de 32 anys que era observat des de feia temps.

El cap de la policia d'Essen, Udo Münch, ha presentat la dimissió, en descobrir-se que s'havien difós des d'ordinadors de la policia amenaces contra polítics d'esquerres i persones de la vida pública d'origen estranger o reconeguts amb el seu compromís amb els refugiats.