El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha quedat en llibertat amb càrrecs a l'espera de declarar davant del jutge després que ha estat detingut aquest dimarts a primera hora del matí en el marc d'una operació per suposats pagaments irregulars per al finançament de CDC.

Després de sortir, René ha negat haver "rebut mai cap comissió ni haver actuat en benefici de ningú" i ha posat en valor la "transparència, rigor honestedat" de la seva gestió, després d'haver estat detingut en el marc d'una investigació per suposats pagaments irregulars per al finançament de CDC. I ha explicat que s'ha negat a declarar davant dels Mossos d'Esquadra i que "el que hagi de dir ho farà davant del jutge".

Tot i això, el president de la Diputació de Lleida ha explicat que ha estat posat en llibertat, segons ell, sense càrrecs però sí ha reconegut que està sent investigat. Reñé, que ha qualificat de "falsos i absurds" els fets pels quals se l'investiga, ha reclamat "celeritat" a la justícia per tal de poder acreditar la seva "absoluta honorabilitat i honestedat". Finalment, ha afirmat que "en cap cas" es planteja dimitir" i que aquest dimecres reprendrà la seva agenda institucional.

L'operació policial

A més de Reñé, que ha sortit en llibertat de la comissaria abans de les sis de la tarda, també han anat sortint al llarg de la jornada 24 dels 26 detinguts de forma esglaonada a mesura que han anat compareixent davant dels Mossos d'Esquadra. Al llarg del dia d'avui, la policia catalana també ha registrat l'edifici de l'Organisme Autònom i també la delegació de Carretera de la Generalitat a Lleida, entre d'altres.

Els mossos s'han endut a Joan Reñé, sense emmanillar, aproximadament a dos quarts de dues de la tarda i l'han tret per la porta del Palau davant d'una gran expectació mediàtica. L'operació l'ha portat a terme la Unitat Central d'Anticorrupció de la Divisió d'Investigació Criminal dels Mossos d'Esquadra de forma coordinada amb el jutjat d'Instrucció número 1 de Lleida i ha implicat els partits judicials de Lleida, Solsona i Balaguer. 

L'actuació ha tingut lloc en el marc d'unes diligències prèvies incoades arrel d'una querella formulada per la Fiscalia de Lleida i admesa pel jutjat d'Instrucció número 1 de Lleida al gener de 2016. Els fets objecte de la investigació podrien ser constitutius de diversos delictes contra l'Administració pública, especialment suborn i el frau en matèria de contractació així com el blanqueig de capitals. El cas es troba sota secret de sumari.