Els Mossos d'Esquadra han detingut 26 persones a Lleida i altres municipis de la demarcació i ha practicat tres registres, en el marc d'una operació contra una presumpta trama corrupta de pagament de comissions a CDC, amb epicentre a la Diputació de Lleida.

En l'operació, els Mossos han detingut ja 26 persones, entre ells el president de la Diputació, Joan Reñé, a Lleida i en altres municipis dels partits judicials de Lleida, Balaguer i Solsona. Concretament, el jutge investiga si el president de la Diputació de Lleida va cobrar comissions il·legals d'una constructora a canvi d'adjudicacions d'obres i serveis a la província.

Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), l'operació ha estat dirigida pel titular del jutjat d'instrucció número 1 de Lleida, arran d'una investigació de la Fiscalia de Delictes Econòmics que es va iniciar fa més de tres anys sobre una presumpta trama de pagament de comissions il·lícites. 

Paral·lelament, els Mossos han practicat tres registres per ordre judicial, un a la seu de la Diputació, un altre en un domicili particular i un tercer a la seu d'una empresa dedicada a l'obra pública involucrada en la trama.

Entre els detinguts hi constarien dos alts càrrecs de la secció de conservació de carreteres de la Generalitat i durant el dia es preveuen més detencions i escorcolls, sobretot en les empreses que s'investiguen. mossos diputacio lleida foto mr

Mossos a les portes de la Diputació de Lleida

A Reñé i a la resta se'ls hi imputarien els delictes de suborn, malversació de fons públics, pertinença a un grup criminal, blanqueig de capitals, delictes societaris, delictes de corrupció en els negocis o frau a l'administració pública, entre d'altres.

Operació Boreas

Boreas, aquest és el nom que se li ha atorgat a aquesta operació que dirigeix el jutjat d'instrucció número 1 de Lleida, i s'ha posat a la pràctica després de quatre anys d'investigació per part de la Fiscalia Provincial de Lleida. La fiscalia sospita que Reñé i la seva número dos haurien cobrat comissions il·legals.

Aquesta operació té dues parts; per una banda el presumpte pagament de comissions al president de la Diputació i a la seva número 2, i per l'altra l'entrega de donacions a CatDem per part de les empreses beneficiades com a pagament pel partit. CatDem és una fundació vinculada a CDC que també està implicada en el cas 3%.

La investigació va començar el 2014 a partir d'una denúncia que alertava del pagament per part de la constructora M i J Grues d'una comissió a Reñé. Un dels socis de l'empresa va alertar d'aquests suposats pagaments en efectiu a canvi de l'adjudicació del manteniment durant 15 anys de sis depuradores del Pla d'Urgell. Es tractaria d'un contracte de 22,5 milions d'euros per gestionar les plantes de tractament d'aigües residuals de Fondarella, Linyola, Bell-lloc, Barbens-Ivars d'Urgell, Bellvís i Juneda-Torregrossa.