Francisco Múgica Garmendia, àlies Pakito, ha sortit aquest divendres de la presó aragonesa de Zuera després que l'Audiència Nacional ha acceptat el seu recurs amb la liquidació de la condemna i ha avançat la posada en llibertat uns mesos.

Així ho han indicat a Efe fonts jurídiques, que han assenyalat que la primera liquidació de la condemna fixava la llibertat pel març del 2021, però l'antic cap del grup terrorista la va recórrer i aquesta mateixa tarda, al voltant de les 17.00 hores, ha abandonat el centre penitenciari.

Pakito va ser un dels màxims dirigents de l'organització terrorista durant la segona meitat dels anys 80 i principis dels noranta, fins que va ser aturat el 29 de març del 92 a l'operació de Bidart, una de les més importants contra la cúpula d'ETA.

Pakito, José Luis Alvarez Santacristina, Txelis, presumpte ideòleg d'ETA, i José María Arregui Erostarbe, Fitipaldi, responsable de l'aparell logístic, formaven el col·lectiu Artapalo. Les forces de seguretat van atribuir a Múgica Garmendia la direcció del "comando itinerant" o "comando Argala", al qual les autoritats van imputar 22 atemptats que van causar 37 morts.

El 18 de juny del 1993 el Tribunal Correccional de París va condemnar Pakito per la seva responsabilitat en l'organització del "comando itinerant". El 19 de juny de 1997 va ser condemnat de nou per pertinença a banda armada. El febrer de 2000 va ser extradit a Espanya en relació amb quinze sumaris diferents.

Des d'aleshores, ha estat condemnat per l'Audiència Nacional en nombroses ocasions. La condemna més gran li va ser imposada el 2003 per l'Audiència Nacional (2.354 anys de presó per l'atemptat comès el 1987 contra la casa caserna de la Guàrdia Civil de Saragossa, en el qual van morir 11 persones, entre elles cinc nenes).