El jutge de l'audiència de Madrid ha decretat la llibertat provisional per a Dani Gallardo, un dels joves que va ser detingut a Madrid durant les protestes contra la sentència del judici al procés de l'octubre passat i que encara continuava empresonat, segons ha avançat Nació Digital i ha confirmat la seva defensa a ElNacional.cat.

Aquest fet es produeix el mateix dia que s'ha acabat el judici contra ell on la fiscalia demana sis anys de presó pels delictes de desordres públics, atemptats contra l'autoritat i lesions greus. Ara, Gallardo, que portava més d'un any en presó preventiva, podrà esperar des de casa la seva sentència, que podria arribar d'aquí a poc més d'un mes, a final de desembre.

Durant el judici Gallardo va explicar que els policies van colpejar a la seva companya i que ell va intentar protegir-la amb el seu cos. "Preferia que em peguessin a mi que a ella", deia. Gallardo va negar haver fet servir cap pal per colpejar els agents –tal com sostenen policia i Fiscalia- i tampoc va admetre formar part de cap grup antisistema.

A preguntes de la Fiscalia, Gallardo va negar haver participat en la concentració en favor dels presos polítics ni tampoc als disturbis que van tenir lloc a la plaça Santa Ana, ni que travessés contenidors o llancés objectes a la policia. Tampoc que increpés els vianants ni que agafés el pal que consta com a prova a les actuacions policials i judicial. Segons va dir, va actuar únicament per defensar la seva companya a qui els agents estaven agredint.

Què diu l'informe policial?

Durant el judici celebrat aquesta setmana a Madrid, el seu advocat ha defensat que no hi ha indicis de tot el que la fiscalia l'acusa i el mateix Gallardo ha negat que agredís a cap policia durant les protestes per la sentència als presos polítics. De fet, l'informe policial que s'ha utilitzat per construir el cas contra el jove defensa que Gallardo va colpejar amb un pal amb claus un agent de policia, fet que la defensa també desmenteix.

Durant les càrregues es van detenir “tres persones, una de les quals menor d’edat, però el Dani no el detenen allà, sinó molt més tard”, relata Alejandra Matamoro, portaveu del Moviment Antirepressiu de Madrid, que també s'ha fet càrrec de la defensa de Gallardo. 

De fet, el Dani ja estava tornant cap a casa amb els seus amics quan van topar amb la policia, ja passats els disturbis. Els antiavalots van per ells i els nois fugen com poden. Els agents aconsegueixen atrapar l’Elsa, una amiga del Dani. “Ell s'adona que no els segueix, que l’ha agafat la policia i l’estan apallissant. Llavors gira en rodó i va a ajudar-la. Allà és quan el detenen i l'apallissen a ell també”, explica la portaveu del Moviment Antirepressiu de Madrid.