Dani Gallardo, el jove de 23 anys empresonat fa un any pels aldarulls en les protestes a Madrid contra la sentència de l'1-O ha negat aquest divendres davant el tribunal que agredís els agents que estaven intentant detenir la seva amiga —i també acusada— Elsa Vikki. Segons ha explicat, els agents estaven colpejant la seva companya i ell va intentar protegir-la amb el seu cos.

"Preferia que em peguessin a mi que a ella", ha afirmat. Gallardo ha negat que utilitzés cap pal per colpejar els agents —com sostenen la policia i la Fiscalia— ni que formi part de cap grup antisistema. La Fiscalia demana per a ell sis anys de presó i el tribunal no preveu emetre sentència fins al mes de desembre.

A preguntes de la Fiscalia, Gallardo ha declarat que no va participar en la concentració en favor dels presos polítics ni tampoc en els disturbis que van tenir lloc a la plaça Santa Ana, i que no va entravessar contenidors ni va llançar objectes a la policia. Tampoc va increpar els vianants ni va agafar el pal que consta. Segons ha apuntat, va actuar únicament per defensar la seva companya, a qui els agents estaven agredint.

La seva amiga Elsa Vikki —per a qui la Fiscalia demana dos anys de presó— també ha negat que tots dos participessin en la concentració ni en els disturbis, i ha apuntat que estaven prenent unes cerveses quan van tenir lloc els incidents. Segons Vikki, tots dos van córrer "per por" quan els antidisturbis van carregar, però que a ella li va agafar un atac d'ansietat, cosa que va permetre que un policia l'atrapés i la colpegés amb la porra.

judici Dani Gallardo - ACN

Tots dos han negat que Gallardo agafés un pal i agredís l'agent que l'estava intentant detenir. Segons ha apuntat, en aquell moment tenien al voltant entre cinc i set agents que van causar lesions a la noia.

Els testimonis

Entre els testimonis que han declarat hi ha els agents antiavalots que formaven part d'aquell dispositiu. Un dels policies ha explicat que aquella tarda la concentració —comunicada a l'autoritat— va reunir prop de 600 persones i que els antiavalots van haver de reprimir paral·lelament l'aparició de grups d'extrema dreta que pretenien rebentar la manifestació i que havien provocat ja alguna baralla amb els manifestants.

Segons l'agent, després d'aquest moment un grup de prop de 70 persones que havien participat a la concentració a favor dels presos es va separar del gruix de la manifestació i va començar a llançar llambordes a la policia a les immediacions del Congrés dels Diputats. Després hi va haver "disturbis per tota la ciutat", en referència al centre de Madrid.

Suport a les portes dels jutjats

Gallardo ha testificat davant del tribunal en aquesta primera jornada del judici, que tindrà una segona sessió el 17 de novembre.

A la porta de l'Audiència Provincial de Madrid s'han concentrat una vintena de membres del Moviment Antirepressiu, i també hi han assistit la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, i les diputades d'ERC Carolina Telechea i Montserrat Bassa, que han expressat la seva solidaritat amb el que consideren un nou exemple de la repressió de l'Estat a les protestes per la sentència.