Els lletrats avalen la figura del diputat "temporal" introduïda pel jutge Pablo Llarena. Així s'han pronunciat els serveis jurídics del Parlament, segons l'informe remès aquest dilluns al president Roger Torrent. Concretament, els juristes defensen que s'ha de garantir el vot dels diputats suspesos mitjançant la substitució provisional d'un diputat del mateix grup parlamentari. D'aquesta manera, podran seguir delegant el seu vot.

A petició del PSC, l'informe va ser encarregat per acord de la majoria de la Mesa en la seva reunió de dijous passat. La setmana passada, el jutge Pablo Llarena va suspendre els diputats Carles Puigdemont, Raül Romeva, Jordi Turull, Jordi Sànchez i Josep Rull de les seves funcions, una decisió que va ser comunicada al president Roger Torrent divendres passat.

L'entorn de Torrent subratlla que aquesta solució "compliria les premisses" del president de la cambra, que "havia deixat clar que no permetria que cap diputat es veiés obligat a deixar l’acta ni que s’alteressin majories". Els lletrats argumenten que aquesta substitució temporal permetria “que el diputat suspès exercís el seu dret de vot, així com subscriure les iniciatives parlamentàries escaients”. D'aquesta manera, el diputat substitut podria participar en les comissions de les quals el diputat suspès fos membre.

Malgrat tot, els serveis jurídics de la cambra plantegen dubtes sobre si és aplicable la suspensió automàtica de l'article 384 bis de la LECRIM, tenint en compte la doctrina del Tribunal Constitucional, que assenyala que aquesta mesura afecta "persones vinculades a grups terroristes". De fet, es planteja que les defenses dels diputats suspesos ―que són les que ho poden fer― recorrin aquesta decisió.

 

Reforma del reglament

L’informe dels lletrats assenyala que no hi ha cap impediment perquè, després d’una reforma, el reglament del Parlament “pugui preveure un mecanisme de substitució temporal dels diputats suspesos”. Així, explica, “el diputat que actués temporalment com a substitut ho faria amb plenitud de facultats i no com a mer delegat del diputat reemplaçat”.

Mentre aquesta reforma reglamentària no es fa efectiva i per no alterar les majories de la cambra, afegeixen els serveis jurídics, “es podria incloure la possibilitat que un diputat de la cambra mateixa assumís simultàniament la condició de substitut d’un altre diputat suspès del seu mateix grup parlamentari”. D’aquesta manera, el diputat suspès exerciria el seu vot per substitució, no per delegació. Els lletrats avalen la substitució temporal introduïda per Llarena i que no contempla ni el reglament ni la LOREG.

L'informe faculta la Mesa per “cobrir les llacunes reglamentàries actuals amb la implantació d’una figura de substitució transitòria”, que s’empari en la interlocutòria de Llarena.

Suspensió "dubtosa"

Malgrat tot, els serveis jurídics del Parlament qüestionen l’aplicació de l’article 384 bis, argumentant que, tenint en compte la interpretació que en fa el TC, “només els seria aplicable” en el cas que “haguessin fet servir armes de guerra o explosius, i que es tractés d’elements terroristes o subjectes integrats en bandes armades o que hi estan relacionats”.

En aquest sentit, els lletrats plantegen “seriosos dubtes” sobre la suspensió automàtica de les funcions dels diputats processats per rebel·lió en el marc del cas 1-O, partint dels fets “públics i notoris” que recullen les diverses resolucions judicials.