Un Grup Mixt amb 21 diputats d'onze partits és desorbitat. Per això, diversos dels seus integrants van aliar-se per a fer dos grups propis. Per una banda, el Grup Múltiple, amb JxCat, Més País, Compromís i el BNG. Per l'altra, els regionalistes d'Espanya Plural, amb Navarra Suma, Terol Existeix, el PRC i un de Coalició Canària. Però enmig del camí ha aparegut un gran obstacle: l'informe dels lletrats del Congrés. El document, segons fonts parlamentàries, sosté que cap de les dues peticions de grup no compleixen els requisits del reglament. Els serveis jurídics recomanen inadmetre'ls. Demà l'haurà d'analitzar la Mesa de la cambra en la seva reunió, i segons aquestes fonts podria donar-los més temps per a reorganitzar-se.

Pel que fa al Grup Múltiple, els lletrats de la cambra sostenen que els diputats de Junts per Catalunya, Més País, Compromís i el BNG no superen el llindar del 5% a tot l'Estat, com al·legaven. Pel que fa als regionalistes, sí que superen el 15% a les seves circumscripcions, però el reglament estableix que els diputats d'un mateix partit no poden formar part de grups diferents. En aquest cas, els diputats d'UPN van presentar-se en coalició amb el PP sota la marca Navarra Suma.

Davant d’aquesta circumstància, fonts parlamentàries assenyalen que, en la seva reunió de demà al matí, la Mesa podria donar al Grup Mixt més dies per a presentar peticions de grup diferents a les presentades i que sí que compleixin els requisits establerts pel reglament. Aquestes fonts admeten que a ningú no li interessa un Grup Mixt tan gran, però recorden que, si no compleixen amb allò establert, no se’ls hi pot donar el grup.

Hi ha dues vies per a tenir grup propi. La primera, tenir almenys 15 diputats. La segona, tenir-ne almenys cinc i complir una de les següents condicions mínimes: el 5% dels vots a tot l’Estat o el 15% a les circumscripcions on es presenten. No obstant això, en diverses ocasions hi ha hagut lectures flexibles d’aquests requisits.

Sense cap alternativa del Grup Mixt formarien part JxCat (8 diputats), CUP (2), Més País (2), Navarra Suma (2), PRC (1), Compromís (1), BNG (1), Fòrum Astúries (1), Terol Existeix (1), Coalició Canària (1) i Nova Canàries (1).

Per què dividir?

La raó d'aquests moviments, que han portat a negociacions d'última hora, era evitar un Grup Mixt amb 21 diputats d'onze partits. Si formessin tots part del mateix grup, s'haurien de repartir el mateix temps, recursos econòmics, materials i fins i tot humans entre molts més parlamentaris.