Més notícies dolentes per la seva lluita per recuperar l'escó. Els serveis jurídics del Congrés dels Diputats han rebutjat que la mesa revisi el cas de l'exdiputat d'Unidas Podemos Alberto Rodríguez, que va ser suspès arran d'una condemna del Tribunal Suprem. El seu partit havia demanat que l'òrgan de govern anul·lés l'ofici de la Junta Electoral Central (JEC) per substituir el diputat, però els lletrats s'han mostrat contraris a aquesta demanda.

Així ho diuen en la nota que han redactat per respondre la petició del grup confederal, segons ha avançat Europa Press. Concretament, els lletrats han conclòs que "la competència per donar compliment a les resolucions judicials és pròpia de la presidència de la cambra", en mans de Meritxell Batet. Aleshores, "no existeix via reglamentària" perquè la mesa revisi l'execució de la sentència contra Alberto Rodríguez decidida per la presidenta Batet.

De qui és la competència

Unidas Podemos va demanar divendres passat anul·lar l'ofici de Batet per expulsar Rodriguez. Concretament, van remetre a la mesa un escrit on sol·licitaven que l'òrgan de govern del Congrés deixés sense efecte l'acord de la presidenta pel qual va informar la JEC de l'execució de la sentència del Suprem perquè l'organisme arbitral procedís a cobrir la vacant deixada a la cambra pel diputat. Així mateix, també van demanar que la mesa reconegués que la competència per decidir els efectes parlamentaris corresponia a la mateixa mesa. Llavors, demanaven la revisió del cas perquè l'afer tornés a ser tractat per aquest òrgan i se'n dictés una nova resolució. Ara, els lletrats han rebutjat totes aquestes idees.

Els serveis jurídics subratllen que "cal posar en relleu que tant la sentència del Tribunal Suprem i la seva interlocutòria d'execució com la resta d'escrits subsegüents enviats a la cambra pel Tribunal Suprem estan dirigits a la presidència, als efectes que per aquesta es procedeixi a l'execució material del que disposa el tribunal". A més, destaquen que "en aquest cas s'ha procedit de la mateixa manera que en les ocasions precedents de condemnes a diputats que comportaven la privació del càrrec".

La JEC ja està en marxa

En aquest sentit, afegeixen que "els pronunciaments que hi ha hagut per part de la mesa porten causa dels escrits presentats per diversos diputats i grups parlamentaris, sense que se'n pugui inferir una competència de la mesa per decidir en relació amb l'assumpte de fons, que no és altre que donar compliment a una resolució judicial, cosa que li correspon fer a la presidència de la cambra". En conclusió, els lletrats plantegen que a la reunió d'aquest dimecres la mesa del Congrés comuniqui a Unidas Podemos que "la competència per donar compliment a les resolucions judicials és pròpia de la presidència de la cambra" i que "no existeix via reglamentària perquè per la mesa es revisin les decisions adoptades per aquella".

A més, es dona la circumstància que la JEC ja va iniciar la setmana passada els tràmits per substituir Rodríguez després de prendre coneixement de l'escrit que al seu dia li va remetre Batet i que ara Unidas Podemos demana deixar sense efecte. Després que les dues candidates que van seguir Alberto Rodríguez a la llista per Santa Cruz de Tenerife que ell va encapçalar a les generals de novembre de 2019, l'organisme arbitral procedirà a expedir la credencial de diputada a la persona que va ocupar el número quatre d'aquesta candidatura: María del Cristo González del Castillo, que acceptarà l'escó.

 

Imatge principal: L'exdiputat d'Unidas Podemos Alberto Rodríguez / Europa Press