L’aeroport de Lleida-Alguaire afegirà un nou ús per a les seves instal·lacions, segons ha anunciat el departament de Polítiques Digitals, que ha anunciat un projecte que es posarà en marxa l’any vinent per acollir en aquesta infraestructura un port espacial dedicat a missions de vol suborbital i un centre de proves de propulsió per a coets-llançadora.

El projecte està vinculada a l’estratègia del Govern per impulsar l’anomenada nova economia de l’espai, amb la creació de l’Agència Espacial de Catalunya i la posada en òrbita de nanosatèl·lits. De fet, el conseller de Polítiques Digital, Jordi Puigneró, ja va anunciar el passat mes d’octubre el llançament en els propers mesos dels dos primers nanosatèl·lits.

L’objectiu de departament és prendre posició en un nou sector econòmic que considera “d’alt valor afegir i generador d’oportunitats”, per la qual cosa el projecte que avui s'ha presenat inclou un parc empresarial i un centre de formació per a empreses tecnològiques vinculades a activitats aeroespacials

El conseller Jordi Puigneró durant la presentació del projecte a l'Aeroport de Lleida-Alguaire

El conseller de Polítiques Digitals ha explicat que Alguaire pretén convertir-se en la primera infraestructura regularment operativa d’aquest tipus.

Serà, a més, el segon centre de proves de propulsió de coets llançadora d’Europa, atès que actualment només n’existeix un, a Lampoldlhausen, propietat de Centre Aeroespacial Alemany.

Des del departament se subratlla que l'augment de projectes i iniciatives vinculades al mercat de nanosatèl·lits ha provocat la necessitat de zones de proves a escala per validar els llançadors, la qual cosa ha saturat els pocs entorns adequats per a aquesta mena d’activitats amb llistes d’espera de més d’un any.

Pressupost de 26 milions

La conselleria ha informat que el projecte té un pressupost de 26 milions d’euros en cinc anys i és una de les prioritats del departament per finançar amb fons europeus. Es preveu que tingui un impacte econòmic de més de 600 milions d’euros i que generi 350 nous llocs de treball.

L’aeroport de Lleida-Alguaire, que el mes de gener va complir deu anys de funcionament, ha vist com el darrer any es replantejava el seu projecte inicial, amb la incorporació d'usos industrials vinculats al sector aeronàutic, després de constatar que el model basat només en l’activitat comercial i de transport de mercaderies era insuficient.

És dins d’aquesta nova estratègia impulsada des del departament de Territori i Sostenibilitat on s’emmarca el nou projecte.

De fet, actualment ja disposa d’una plataforma habilitada per a proves industrials que ha estat utilitzada per un projecte de la UPC sobre coets suborbitals. Així mateix, una empresa dedicada a la monitorització i seguiment de satèl·lits, Asgard Space, ja té un centre d'operacions a Lleida-Alguaire a l'aeroport.