Embolica que fa fort al Senat en les primeres passes de la llei d’amnistia a la Plaza de la Marina Española. La Mesa de la cambra alta ha admès a tràmit aquest dimarts la proposició de llei que la setmana passada va rebre llum verda del Congrés i n'ha fixat el calendari de tramitació, que marca quan podria estar definitivament aprovada i entrar en vigor: la data límit per pronunciar-s’hi és el 16 de maig, cosa que podria situar el ple definitiu del Congrés al 23 de maig, onze dies després de les eleccions catalans i dues setmanes abans de la constitució del Parlament de Catalunya. La decisió que ha pres avui l’òrgan de govern del Senat se sustenta en un informe dels lletrats, que argumenta que la Mesa “no podria adoptar un acord de no admissió”, donat que rebutjar tramitar la proposició de llei “no s’ajustaria a la Constitució” i “minvaria considerablement els drets dels senadors”. Els lletrats parlen d’un “acte de continuïtat, que no es pot interrompre, entre la reemissió del Congrés i el sotmetiment de la iniciativa al Senat”.

I què ha passat a la reunió de la Mesa? Les versions del PP i del PSOE no coincideixen gairebé en res. El que s’ha sotmès a consideració de l’òrgan de govern de la cambra alta és una proposta elaborada pels lletrats que inclou l’admissió a tràmit de la iniciativa, però fent-hi constar “expressament” els “dubtes sobre la seva constitucionalitat des del punt de vista material i formal”. Els lletrats sostenen que es tracta d’una “reforma constitucional encoberta” i d’una “utilització fraudulenta del procediment legislatiu” i apunten que “no hi ha una previsió a la Constitució que faculti les Corts Generals a atorgar amnisties”. Fonts del PP a la Mesa expliquen que aquesta ha sigut la manera de tirar endavant la tramitació (donat que no hi havia cap altra alternativa) havent estat “advertits de la quantitat de qüestions de dubtosa constitucional”. En canvi, fonts del PSOE presents a la reunió apunten que és “anormal” que un acord inclogui aquestes consideracions jurídiques (que posen en dubte l’amnistia) perquè el Reglament delimita clarament que en aquests casos només cal un “pur tràmit obligatori”. Els socialistes denuncien que ha sigut una “trampa” dels populars.

El PP replica que “no hi ha una norma que digui” com ha de ser la proposta d’acord presentat pels lletrats i que “no hi ha cap precepte que impedeixi” que facin aquest tipus d’indicacions. Les mateixes veus esgrimeixen que, en aquest cas, amb una llei “profundament especial i convulsa”, calia dotar-se de tots els arguments jurídics. Tot plegat, en una mena de partit de ping-pong a través dels periodistes. En tot aquest escenari, el PSOE relatava, en sortir de la reunió, que no podien votar la proposta d’acord tal com estava redactada i, després de les preguntes insistents dels periodistes, reconeixien que no havien votat. Tanmateix, segons més tard, un membre del PP de la Mesa indicava que els socialistes hi havien votat en contra, fet que ha confirmat la Secretaria General de la cambra alta. “Una paradoxa que no pensàvem que veuríem”, en paraules d’un senador del PP. Més tard, el PSOE mantenia la seva versió.

 

Altres detalls que s’han segellat avui a la Mesa del Senat són que l’amnistia es tramitarà per la via ordinària en una comissió conjunta de la constitucional i la de justícia. Per tant, tal com va avançar ElNacional.cat el diumenge, el termini màxim per pronunciar-se sobre la llei serà el dijous 16 de maig, dia en què no hi ha cap ple convocat (el dia abans és festa a Madrid), tot i que es podria convocar una sessió aquella setmana. El 3 d’abril és el primer termini fixat per presentar esmenes i propostes de vet, marge que es podrà prorrogar fins al 9 d’abril. A més, les pròximes setmanes podran comparèixer experts i juristes per opinar sobre l’amnistia.

ERC presenta una reconsideració per la tramitació ordinària de l’amnistia

Minuts després de la reunió de la Mesa, Esquerra Republicana ha registrat una sol·licitud de reconsideració a la Mesa sobre la tramitació pel procediment ordinari de l’amnistia. L’òrgan de govern de la cambra alta ho ha decidit després de la reforma del reglament que va impulsar del PP per poder revertir una declaració d’urgència feta per la Mesa del Congrés amb la clara voluntat de dilatar al màxim el calendari. Una modificació que està estudiant el Tribunal Constitucional a instàncies del PSOE. Sara Bailac, portaveu d’ERC al Senat, ha denunciat “l’ús partidista del Senat per part del PP amb la clara intenció de torpedinar la tramitació de l’amnistia” i ha lamentat que “la voluntat de posar obstacles a la tramitació” de la llei i “l’evident lluita entre el PP i Vox per veure qui és més «anticatalà»”.

 

Vox demana iniciar els tràmits per plantejar un conflicte entre òrgans constitucionals

Per la seva banda, Vox ha registrat un escrit per iniciar els tràmits pel plantejament d’un conflicte entre òrgans constitucionals. La formació d’extrema dreta ha sol·licitat a l’òrgan de govern del Senat la inadmissió de la llei d’amnistia i l’insta a requerir el Congrés perquè revoqui la decisió de remetre-la a la cambra alta. Aquest és un full de ruta que dibuixaven els lletrats del Senat en un dels informes que han elaborat sobre l’amnistia. Des del PP, no aclareixen encara si impulsaran aquest mecanisme, que ha de ser requerit per un grup parlamentari o 25 senadors i ha de ser aprovat pel ple.

A propòsit d'això, l’admissió a tràmit de la iniciativa havia obert un conflicte jurídic entre el PP i Vox. Fa poques hores, la portaveu de l’extrema dreta al Congrés, Pepa Millán, s’escudava en l’informe dels lletrats del Senat per reclamar que no es podia admetre la tramitació al Senat perquè “no es pot admetre una il·legalitat manifesta”. Fa setmanes, el líder del partit ultra, Santiago Abascal, demanava al PP que fos “imaginatiu” i prengués decisions “valentes i arriscades” en aquest sentit. A més, el secretari general de Vox, Ignacio Garriga, va arribar a afirmar que seria “lògic i coherent” que Vox promogués una querella contra la Mesa del Senat (igual que va fer contra la del Congrés) si accepta tramitar la proposició de llei.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!