El trencaclosques judicial del procés ho és també per Pablo Llarena que busca la manera de poder fer un judici per rebel·lió el més ràpid possible. Però la justícia internacional que ha de resoldre les extradicions de Carles Puigdemont, Clara Ponsatí, Meritxell Serret, Toni Comín i Lluís Puig no està responent com Llarena esperava i el magistrat ha fet un nu canvi de timó.
Ara ha obert una peça separada, segons han confirmat a El Nacional fonts judicials, on hi ha tots els investigats que estan a l'exili i que inclou, també, Marta Rovira i Anna Gabriel. De fet, és habitual en processos on part dels acusats estan fugits que s'obri la peça separada.
El gir judicial no tindria rellevància si no fos perquè el mateix magistrat va dir en una interlocutòria del mes de desembre que tots els acusats anirien al mateix judici i que faria un mateix processament per tots per jutjar-los pels mateixos delictes.
Llarena obvia aquesta intencionalitat i per accelerar el procés contra el procés separa la causa dels que estan en territori espanyol i els que no, sense confiar gaire amb les extradicions. Com en tots els casos, si finalment les euroordres fossin efectives i cada un dels països on hi ha els exiliats lliurés els acusats a Espanya, llavors el magistrat tornaria a unificar les causes.
La intenció de Pablo Llarena, però, és accelerar tant com pugui. Per això es vol habilitar el mes d'agost i arribar a judici aquesta tardor.
No serà, tampoc, un cas excepcional. L'estiu passat ja es va habilitar el mes d'agost al TSJC davant la imminència del referèndum de l'1 d'octubre i totes les instàncies judicials que ja estaven arribant.
Dimarts Llarena va signar la providència on obria la peça separada tot i que encara no l'ha fet arribar a les parts, segons expliquen fonts judicials. Avui tampoc ho farà encara. No se l'espera pel Tribunal Suprem. Llarena no té pressa per comunicar-ho. De fet, fa 15 dies que té l'informe d'Hisenda de Cristobal Montora sobre el delicte de malversació i encara tampoc l'ha fet arribar als advocats de les defenses.