El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que instrueix la causa pel procés independentista, ha avisat en una interlocutòria notificada aquest dijous que no té competència per definir el centre penitenciari en el qual han de romandre els presos polítics que es troben en presó preventiva.

El magistrat ha realitzat aquest avís en una interlocutòria en la qual torna a denegar la petició de llibertat de l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, de l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras i de l'exconseller Raül Romeva.

 

En concret, el jutge recorda que l'article 79 LOGP disposa que "correspon a la Direcció General d'Institucions Penitenciàries del Ministeri de Justícia la direcció, organització i inspecció de les institucions que es regulen en la present Llei". Aquest precepte, explica a la interlocutòria, entra en relació amb l'article 31 del Reglament Penitenciari que indica que "el centre directiu té competència exclusiva per decidir, amb caràcter ordinari o extraordinari, la classificació i destí dels reclusos als diferents establiments penitenciaris".

El magistrat ha tornat a denegar la llibertat a Oriol Junqueras, Raül Romeva i Carme Forcadell, ja que continua afirmant que es manté el risc de fugida i de reiteració delictiva tot i haver-hi Govern a Catalunya i tampoc atén les raons personals i familiars esgrimides per tots tres. Segons Llarena, el risc de reiteració no desapareix pel fet que no participen del nou Govern i recorda que van tenir un "paper principal" des d'agrupacions polítiques i socials que van donar "suport al procés".

D'altra banda, i a petició de Simó, el jutge aixeca les mesures cautelars que pesaven sobre els processats per desobediència: Anna Simó, Lluís Maria Corominas, Lluís Guinó i Ramon Barrufet. Per tant, ja no hauran d'anar a signar setmanalment a un jutjat, recuperen el passaport i poden sortir del territori estatal. Tots ells havien hagut d'abonar 25.000 euros per eludir la presó i ara se'ls retornen.