El jutge instructor de la causa del procés, Pablo Llarena, ha denegat la sol·litud de Carles Puigdemont i Toni Comín de deixar sense efecte les ordres de recerca, detenció i ingrés a la presó contra ells. L’objectiu de les peticions era poder prendre possessió dels seus càrrecs com a diputats del Parlament Europeu assistint al Congrés a jurar o prometre la Constitució.

Llarena també ha rebutjat que els dos polítics disposin de la immunitat que els atorga el fet de ser eurodiputats, i ha argumentat que perquè aquesta sigui efectiva cal que el Parlament estigui en període de sessions i que els parlamentaris hagin assumit la condició de membres de la Cambra, jurant o prometent prèviament la Constitució davant la Junta Electoral.

Puigdemont i Comín havien argumentat que a partir del moment en què són electes de la Cambra disposen d’immunitat per la qual cosa van demanar la suspensió del procediment judicial contra ells fins que es tramités davant del Parlament Europeu l’autorització per tirar-ho endavant.