El jutge Pablo Llarena ha informat Alemanya que, per evitar l'error d'interpretació de les autoritats belgues, l'ordre de processament contra Puigdemont que sustenta l'OED lliurada el passat 23 de març és equiparable a una ordre de detenció i, per tant, compleix els requisits de la decisió marc relativa a l'ordre de detenció europea.

El magistrat vol parar el cop que la decisió de la justícia belga, que ha tombat l'extradició de Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig per un defecte de forma, pugui tenir ara sobre l'euroordre de Carles Puigdemont i el seu procés d'extradició.

Mentre que l'advocat de Puigdemont aquest matí ja ha fet arribar la petició per derogar l'ordre de detenció, Llarena s'ha afanyat a deixar clar que l'euroordre "compleix els requisits".

En una carta adreçada a la fiscal en cap del tribunal alemany que ha de resoldre el lliurament de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, Llarena explica que ahir un tribunal de Brussel·les va denegar el lliurament d'altres investigats en aquest mateix procediment, basant-se que l'euroordre no esmentava cap ordre de detenció nacional prèvia a la seva emissió i que no consideren que l'ordre de processament que contempla l'ordenament jurídic espanyol sigui equiparable a aquesta ordre de detenció.

Llarena considera contrari al principi de confiança recíproca que es valori la naturalesa jurídica de resolucions previstes per la justícia espanyola. El magistrat, per tal d'"evitar al·legats de part que puguin conduir al mateix error", informa Alemanya que l'ordre de processament s'inclouria com una de les resolucions judicials que preveu l'article 8.1 de la Decisió Marc del Consell, segons el qual, la informació que ha de contenir una euroordre és "la indicació de l'existència d'una sentència ferma, d'una ordre de detenció o de qualsevol altra resolució judicial executiva que tingui la mateixa força prevista en l'àmbit d'aplicació dels articles 1 i 2".

Llarena recorda que l'ordre de processament que sustenta l'euroordre recollia els fets i responsabilitats atribuïts a Puigdemont, un cop acabada la fase d'investigació i s'acordava la mesura cautelar de presó. A partir d'aquest moment, a Espanya, afegeix Llarena, "aquesta resolució és la resolució executiva respecte de la presó provisional de Carles Puigdemont". Segons aquesta resolució de Llarena, Puigdemont seria immediatament detingut i ingressat a la presó si fos trobat a Espanya o es procedís a la seva entrega.