El cantautor Lluís Llach ha analitzat com parlava avui el president espanyol, Pedro Sánchez, al Congrés, en abordar l'escàndol del CatalanGate, i ha arribat a la conclusió que el líder del PSOE està totalment a la defensiva. "Diuen que la veu és el reflex condicionat de l'estat anímic. Acabo de sentir la veu del Presidente parlant del CatalanGate. Se sent acorralat i no ho ha pogut dissimular, malgrat ser un molt bon trampós", ha indicat Llach. Al cap de nou dies d'esclatar l'escàndol del CatalanGate, finalment avui Sánchez s'ha pronunciat sobre l'espionatge de més de 60 polítics, periodistes i activistes catalans, però no s'ha mogut de l'argumentari difós durant els últims dies per la Moncloa. 

"Al llarg d'aquests últims dies hem expressat la voluntat d'aclarir els fets i fer-ho amb transparència, amb rendició de comptes i atenent-nos a la legalitat", ha assegurat el president del govern espanyol. Ha posat l'exemple de les tímides mesures d'obrir un control intern obert al CNI o la investigació que farà el Defensor del Poble, l'exministre socialista Ángel Gabilondo. "Rendirem comptes", s'ha compromès un Sánchez que ha aprofitat per a reiterar, un cop més, que "tot el que s'ha fet des del CNI s'ha fet atenent-se escrupolosament a la llei". Més enllà d'això, Sánchez ha reivindicat el diàleg, tot i que no té concrecions: "Al llarg de la legislatura, aquest govern, no només amb paraules, hem demostrat la ferma voluntat de diàleg i de superar la crisi que va tenir moments difícils el 2017 i el 2019", ha dit. En aquest sentit, el dirigent socialista ha apostat per "reconstruir la confiança" entre les dues parts.

Després la ministra de Defensa, Margarita Robles, no ha dubtat a justificar l'espionatge, amb un to desafiant. Robles ha desafiat els partits catalans, en aquest cas a la comissió de secrets oficials, quan hi comparegui la directora del CNI i exposi la documentació sobre aquest assumpte: "Potser alguns que donen lliçons hauran de callar". "Què ha de fer un Estat quan algú vulnera la Constitució? Què ha de fer quan es declara la independència o anima desordres públics? Què ha de fer quan té contactes amb qui ha envaït Ucraïna?", ha deixat anar. Una Robles que ha mantingut el to desafiant contra l'independentisme i no s'ha aturat aquí: "Què passa quan es hackegen webs com la del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) o mòbils de ministres? Vostès ara són víctimes perquè els convé". Després d'aquestes polèmiques paraules, des de l'equip de la ministra de Defensa han assegurat amb voluntarisme que la dirigent socialista "no ha justificat res" sinó que simplement ha "constatat" tot el que va passar a Catalunya el 2017.