El cantautor i exdiputat de JxSí Lluís Llach ha aprofitat el lliurament de la Medalla d'Or de la Generalitat que ha rebut aquest dilluns al vespre per defensar el nacionalisme català. "Ningú s'ha d'avergonyir de ser un nacionalista per alliberar el seu país", ha dit en el seu discurs després de rebre el premi juntament amb la mestra Maria Teresa Codina per part del president inhabilitat Quim Torra.

"El nacionalisme per alliberació social és ideològica, no és cosa de sentiments. Des del nacionalisme colonial dominant de tota la visa se'ns vol maltractar i acomplexar. Defensem el dret a ser nacionalistes en tant que per ser defensors de la llibertat del nostre país", ha reivindicat contundentment Llach.

Llach ha volgut fer una crida a l'independentisme a persistir, conscient de l'etapa de divisió i frustració que travessa el moviment des de la tardor del 2017. "Amb una macrovisió de la història veiem que estem en un moment importantíssim de la nostra història. Us animo a persistir", ha instat.

Llach també ha volgut dedicar una part de la seva intervenció al president Torra, a qui ha agraït la seva tasca al capdavant de la Generalitat fins la seva destitució per part del Tribunal Suprem el passat mes de setembre. "És un honor molt especial que hàgiu estat vos qui m'hagi concedit la Medalla. Ha sigut un president molt necessari en un moment espantós per a la nostra societat", ha dit.

lluis llach quim torra medalla or - acn

Torra lliura la Medalla d'Or de la Generalitat a Lluís Llach / Foto: ACN

El cantautor ha dedicat el guardó "a tota la gent que m'ha acompanyat en això que anomenem grandiloqüentment com carrera artística" fent un incís especial pels catalans exiliats durant la dècada dels 70. "Vaig tenir el privilegi de conèixer-los els anys 70 i em van explicar coses de la història del meu país que no coneixia. Ferides d'una guerra cruel. Històries de dignitat, i també misèries de les lluites que hi havia durant la República", ha explicat. "Em considero un graó més d'aquesta cadena que va començar fa centenars d'anys per intentar que aquest poble tingui llibertat per prendre les seves decisions", ha conclòs.

El discurs de Torra

L'acte l'ha clos Torra amb un discurs en què ha tingut un record per al personal sanitari per l'esforç que ha fet durant la pandèmia, i hi ha inclòs els dels mestres, que després d'un trimestre "han superat de manera notable una prova que semblava molt difícil de passar".

També ha assegurat que "la cultura és segura" i ha admès que a ell i a l'executiu que governava fins que el Tribunal Suprem el va inhabilitar, li dolien les restriccions als "obrers de la cultura". A més ha considerat "imprescindible" alimentar "el coneixement dels infants i la cultura dels adults". I ha afegit: "Sense l'educació i la cultura no som res. Són serveis essencials d'un país, d'un poble, d'una nació".

Després d'afirmar que Codina i Llach són exemples d'aquests valors, Torra ha assegurat que Catalunya és un país "contra pronòstic", perquè ha resistit els embats més diversos al llarg de la història. I ha afegit: "Catalunya és Catalunya avui perquè vol ser un país de cultura, educació i talent".

L'esdeveniment també ha comptat amb la presència del vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, i dels consellers d'Educació, Josep Bargalló, i de Cultura, Àngels Ponsa.