La decepció del cantautor Lluís Llach amb els responsables independentistes no és cap secret. Ell mateix s'ha encarregat de retreure la situació als líders polítics amb els quals el 2017 va compartir la cursa electoral. La seva veu de protesta ha queda recollida de nou a través d'un vídeo en què presenta el concert que va oferir al Palau Sant Jordi el 18 de setembre del 2021 per promoure el Procés Constituent i que es podrà veure a les sales de cinema.

"Com veig el futur immediat? Un desastre. Un desastre perquè estem patint encara les conseqüències del 155, tot el que va representar l'empresonament i la repressió dels polítics i de la gent del carrer", assegura Llach en una entrevista que precedeix el concert i on adverteix que "el món independentista ha de trobar la manera de retrobar-se".

 

Dicotomia espantosa

El cantautor retreu que en aquests moments hi ha "molts agents polítics" independentistes que no segueixen amb la "voluntat de l'1-O", la qual cosa dificulta que el procés independentista avanci. "I, a més, l'Estat espanyol que no deixa de fer disbarats, s'aixopluga davant Europa amb aquestes imatges, que només son imatges, com que es negocia, com que hi ha taula de negociación, com que hi ha diàleg...", afegeix.

Llach es refereix a l'indult dels polítics independentistes -"veig que quasi tots estan en actiu, no sé si això és bo o dolent", puntualitza-, i retreu que, per contra, "no s'indulta la gent del carrer". "Això crea una dicotomia molt, molt espantosa, diria que fastigosa, una dificultat d'entesa del món independentista perquè de cop i volta la gent que va defensar aquests polítics que avui estan indultats encara que en perill, s'ha de dir tot, o a l'exili, aquesta gent continua sent jutjada", rebla.

Però no només això, "el súmmum de l'expressió d'aquesta confusio independentista", segons Llach, és que "molts d'ells estan acusats per la mateixa Generalitat, que conforma un govern de majoria independentista. I això és inadmissible". "He trobat molta gent decebuda, escarmentada, desanimada, rabiosa, contra algun agent polític", ha reblat.

Procés Constituent

Enfront d'aquesta situació, el cantautor ha defensat la feina que està duent a terme el Procés Constituent, per definir el model de país que hauria de ser una Catalunya independent, "les grans lleres on la societat catalana se senti comoda, tota, pensi el que pensi".

Ha admès que no resulta fàcil, fer respondre les qüestions que planteja el Debat Constituent a través de la seva aplicació web en un moment que ha descrit com de decepció i desmobilització, la qual "sembla volguda i esperada per entitats i partits polítics".