Amb el procés independentista en hores baixes, la tornada per una nit de Lluís Llach als escenaris per promoure el Debat Constituent ha representat tota una sacsejada per al seus seguidors. "Una nit inoblidable", com ell mateix ha confessat. Amb seu habitual estil reivindicatiu i acompanyat de Natxo Tarrés, Montse Castellà, Els Catarres i Joan Dausà, entre d'altres, ha dedicat peces als exiliats, als empresonats i a tots els represaliats, però també a Laura Aymerich i a Muriel Casals. "Sou els que de veritat feu por, els feu por", ha advertit al públic del Sant Jordi que aquest dissabte ha pogut corejar de nou les seves peces més emblemàtiques.

El cantautor ha ocupat un escenari vellutat de color bordeus, presidit per un piano, i no l'ha abandonat en cap moment a partir de l'instant en què, a dos quarts de nou, ha obert el concert amb Vida. No ha estat fàcil organitzar l'acte en plena pandèmia i així ho ha admès només prendre la paraula i després del llarguíssim aplaudiment amb què ha estat acollit pel públic. "Que sigueu aquí té molt de mèrit. Moltes gràcies", ha subratllar.

Entre els assistents que ocupaven les primeres files, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, les conselleres Gemma Geis, Victòria Alsina i Violant Cervera, l'expresident Quim Torra i l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, els presos polítics de Junts, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Quim Forn. 

concert debat constituent lluis llach - monstse giralt

Lluís Llach en un moment del concert / Montse Giralt

Alè ha estat la segona peça que ha interpretat i amb la tercera cançó, Silenci, ha arribat la referència a la polèmica al voltant de la llengua i les declaracions del líder del PP, Pablo Casado. "Ara ens volen imposar el silenci en allò que defensarem amb les dents, que és la nostra llengua i la nostra cultura", ha advertit.

Llach ha comptat aquesta nit amb la col·laboració de diferents intèrprets que l'han acompanyat i han compartit algunes de les seves obres. El primer Natxo Tarrés de Gossos, que ha interpretat amb Llach Un himne per no guanyar. Tot seguit ha estat el torn de la cançó de Gossos Tornarem a casa. Tarrés ha volgut reconèixer la dedicació de Llach, "el Lluís activista, el tossudament alçat", al qual ha agraït que hagués obert "el camí a altres generacions".

Nacho Tarrés

Llach amb Natxo Tarrés / Montse Giralt

La Gallineta: "No feu res!"

La Gallineta també ha tret el cap al concert. Llach l'ha interpretat amb Montse Castellà després d'assegurar que "la gallineta està més emprenyada que mai". "La tinc tot el dia sota la finestra: no feu res, no serviu per a res...!", ha ironitzat tot afegit que per consolar-la ha decidit "registrar-la al Debat Constituent per veure si es pot desfogar una mica". Debat Constituent, la plataforma que ha donat peu al concert, impulsa un procés participatiu que es proposa establir les bases d'una futura constitució de Catalunya. 

Llach ha cantat en solitari Venim del Nord Venim del Sudabans d'interpretar amb Suu i Joan Reig Cançó d'amor. Ha estat el moment en què ha denunciat la violència contra les dones, contra els homosexuals -"s'apallissa maricons pel carrer, maricons com jo", ha reblat- i els abusos contra els infants -"una altra cosa més espantosam saber que dels depredadors sexuals només en coneixem un 5%", ha lamentat-.

Amb Joan Reig, ha compartit també El Jorn dels Miserables, en una versió on ha afegit un canvi a la lletra per fer referència als exiliats i als empresonats. De fet, en acabar, ha dedicat la cançó "als sis de Lledoners, tots, Jordi, Oriol, Raül, Josep i Quim i, molt especialment, les dues dones que estaven apartades del grup i van patir tot això en solitud, Carme Forcadell i Dolors Bassa". "Per tu Carme", ha assenyalat en un dels moments emocionants de la nit, amb Carme Forcadell rebent dempeus l'aplaudiment dels assistents.

carme forcadell concert debat constituent lluis llach - montse giralt

Carme Forcadell, rebent l'ovació del públic / Montse Giralt

Ha dedicat la cançó també al Carles Puigdemont, entre aplaudiments, i als consellers Toni Comín, Lluís Puig i "la inigualable Clara Ponsatí", però també ha volgut fer "una menció especial" a Marta Rovira i Anna Gabriel a Ginebra. "I, finalment, potser la gent més important, els 3.000 perseguits, perquè aquests 3.000 perseguits anònims us representen a vosaltres que sou els que de veritat feu por, feu por", ha reblat.

joan dausa concert debat constituent lluis llach - monstse giralt
Amb Joan Llach amb Joan Dausà a l'escenari / Montse Giralt

Amb Joan Dausà ha compartit la cançó que va dedicar a Puig Antich I si canto trist, i tot seguit La vida és més que això. Junt amb el Mag Lari ha dedicat una peça a la seva companya Laura Aymerich, ha estat Tinc un clavell per tu perquè ha dit que mai més tornarà a cantar Laura. I ha dedicat també una cançó a Muriel Casals, El cant de l'enyor, que havia escrit a la seva mare i que ha interpretat amb Suu i Gemma Humet.

mag lari concert debat constituent lluis llach - monstse giralt

Llach amb el Mag Lari ha interpretat Tinc un clavell per tu / Montse Giralt

Els Catarres han escollit una cançó emblemàtica Abril 74, en el que ha estat un altre dels moments emocionants de la nit que el públic ha acollit amb crits d'independència. Tot seguit amb aquest grup ha compartit Invencibles, la cançó que va servir de banda sonora a la campanya de JxSí en la qual Llach va concórrer encapçalant la llista de Girona.

Concert Debat Constituent Lluís Llach i els Catarres Montse Giralt

Amb Els Catarres, Llach ha interpretat Abril 74 / Montse Giralt

La música de Cançó sense nom l'ha acompanyat una coreografia de Marta Carrasco, i tot seguit ha interpretat sol, País Petit. "Un país com el nostre te l'estimes perquè contínuament li has d'aguantar la subsistència, l'existencia. Te l'estimes per això", ha explicat.

No és això

La darrera peça que hi havia programada ha estat No és això,. Ha admès que era el primer cop que tancava amb aquesta cançó un concert, però ha argumentat que ara "dir no és això és gairebé una necessitat". "Des d'aquesta ràbia i aquesta impotència que sembla que hem de tenir, però tenim guardada dins per disparar al cel quan sigui, hem de dir que no és això", ha reblat.

Llach no ha estalviat cap esforç aquesta nit en el retrobament amb el seu públic al qual ha ofert un concert intens on s'hi ha lliurat de ple –"està molt bé morir davant vostre", ha ironitzat–. I això no obstant, en acabar les peces programades, encara ha ofert algun bis al públic. Ha estat el torn de la mítica Estaca per a la qual ha demanat l'acompanyament dels assistents i Que tinguem sort. Finalment, el concert s'ha tancat amb una magnífica versió de Corrandes d'exili, moment en què ha lloat el suport dels poetes i ha denunciat que "hem convertit el Mediterrani en un cementiri". "És una vergonya. Europa ens fa vergonya", ha lamentat.

 

A la imatge principal, Lluís Llach amb la resta de participants al concert / Montse Giralt