Es reobre el meló sobre el model d'Estat en el partit socialista. La secretària general del PSPV-PSOE a València, Sandra Gómez, ha ressuscitat el debat sobre l'encaix de la institució monàrquica en la societat espanyola actual i com s'aborda aquesta realitat des del seu partit. En una carta oberta publicada a eldiario.es, la també vicealcaldessa valenciana demana que el partit es mulli un dia abans que els reis visitin València i Benidorm i contraposa els seus principis a la democràcia.

Encara que Gómez reconeix que fins ara no ha suposat un obstacle que governs socialdemòcrates hagin conviscut amb monarquies, "fins i tot formant part de la constitució de sistemes polítics que contemplaven aquesta institució", assegura que les circumstàncies socials han canviat. Ara, la monarquia "ni és necessària, ni és essencial i quaranta anys després probablement ja no sigui útil", escriu la dirigent socialista.

Fent una comparativa amb els ideals del republicanisme, ho defineix com una "idea de virtut cívica, la idea de no dominació". Destaca que és paradigmàtic que des de fa cinc anys el CIS no pregunti als espanyols l'opinió sobre la monarquia. "La monarquia no és un element essencial, es pot jutjar des de la conveniència democràtica. Està subjecta que la ciutadania la consideri útil. Que sumi més que resti", apunta.

Gómez assegura en la seva missiva que la crisi del 2008 va obrir una etapa d'erosió institucional que va afectar com mai no havia passat a la corona, originant una separació abismal entre la seva condició i la de la resta. "Sumem a aquesta inèrcia els últims esdeveniments, els dubtes més que raonables sobre l'origen de part de la seva fortuna familiar, la falta d'exemplaritat". En la línia econòmica, considera que les conseqüències econòmiques i socials de la pandèmia reproduiran encara més les condicions perquè creixi aquesta distància.

rei felip vaig veure pedro protugal EFE

La portaveu planteja el debat com a part de la gira dels Reis després de la pandèmia, que en la seva visita al País Valencià lliuraran els Premis Nacionals de Disseny al Museu de les Ciències, que porta el nom del llavors príncep.

Nombrosos representants del PSOE s'han fet eco del text i han recolzat la reflexió de Gómez. Des del senador Javier de Lucas, que ha aplaudit "el pas" per plantejar "un debat que ja existeix en la ciutadania" fins als portaveus en les Corts Valencianes, Manolo Mata i José Muñoz, acompanyats de diputats autonòmics com Pedro Ruiz, David Calvo i Sabina Escrig. La líder valenciana argumenta la seva posició amb els últims escàndols que han esquitxat la figura del rei emèrit, Joan Carles I, i reflexiona sobre la "falta d'exemplaritat" d'una institució que la ciutadania, segons les enquestes, cada vegada veu pitjor.

El PSOE s'ha definit des de la seva constitució com un partit republicà, encara que no tots els seus representants públics hagin estat sempre partidaris d'una direcció de l'Estat al marge de la monarquia. Tampoc d'obrir el debat una vegada superat el referèndum que va avalar la Constitució de 1978, que defineix la forma política de l'Estat espanyol com una monarquia parlamentària.