El president i regidor del PP a Esplugues de Llobregat, Marcos Sánchez Siles, va colar durant quatre anys compres personals, com joguines o menjar, a l'Ajuntament de la localitat com si fossin despeses de partit, perquè el consistori assumís els imports amb diners públics: una cadira de nadó pel cotxe (469 €), globus de dibuixos animats de Disney (54,04 €) i material per festes infantils, joguines i peluixos, pernil ibèric i xarcuteria (72,74 €), vins i formatges (228,29 €) o peticions de menjar a domicili en festius, entre les factures que Sánchez Siles hauria passat a l'ajuntament, segons ha avançat El Periódico aquest divendres.

Les factures d'aquestes despeses consten a la comptabilitat interna de l'Ajuntament d'Esplugues, cosa que s'ha constatat després de la revisió dels comptes dels grups municipals entre 2019 i 2022. En veure-ho, han saltat totes les alarmes al consistori baixllobregatí, que encara ha de revisar les factures del 2023. Tots els comptes del grup municipal presenten la declaració responsable del regidor assenyalat, donant fe que les despeses han estat vinculades al funcionament ordinari de l'equip.

Més de 60.000 euros públics gastats

Les factures també assenyalen nombroses peticions de menjar a domicili, també durant dies festius, amb imports de 100,86 € el 24 de juny de 2022 o 66,86 € el 16 de juliol de 2022; així com quatre menjars per un valor total de 811,4 € l'agost del 2021 en ciutats com Llívia (Girona), Sallagosa (França) i Vinaròs (Castelló). En total, són 670 factures aportades pel grup municipal del PP entre el 2019 i el 2022, que sumen entre totes un import agregat de 60.936,95 €, diners sorgits de l'erari públic d'Esplugues de Llobregat, si bé resta per dirimir quina part d'aquest import total ha estat per despeses del grup municipal i quina per compres personals. L'assignació total que corresponia al seu grup municipal pel nombre de regidors el darrer mandat era d'uns 68.000 euros.

Factures retirades

Segons informa el citat mitjà, el mateix Sánchez Siles va retirar prèviament unes 50 factures en ser apercebut a mitjans del 2023. En declaracions a la premsa, el líder del PP local s'ha mostrat "sorprès" del crit d'alerta del consistori, perquè assegura que ni a ell ni al seu grup municipal se l'ha informat d'"absolutament res". Amb tot, admet que hi ha algunes despeses "discutibles". L'Ajuntament, per la seva part, segueix amb la investigació dels fets i valora conseqüències: "Els imports de les presumptes factures il·lícites s'hauran de retornar". Si els fets es proven, podrien ser constitutius de delicte, amb les pertinents conseqüències judicials.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!