Fa 73 anys, la bandera del Quebec es va convertir en l'emblema distintiu dels quebequesos. Una data molt important per aquesta terra i que el principal líder del partit independentista Yves F.Blanchet, ha volgut recordar al costat d'una estelada: "Pel Quebec, i per a qualsevol nació, tant la que és sobirana com la que hi somia la bandera és un emblema d'aplegament".

En un missatge que ha fet arribar personalment als presidents Carles Puigdemont i Quim Torra titlla d'enemics, tant la Covid com els governs no democràtics que no permeten un referèndum: "Tenim la necessitat d'unir-nos a l'ombra d'una senyera generosa tant si l'adversari és un virus mortífer com un govern menyspreador, tant si el projecte col·lectiu és acollit amb entusiasme o amb repressió. Tant si la celebració és per una llengua o pels nostres valors comuns mentre aculli tothom que hi vulgui participar". 

El vídeo esta subtitulat en català i explica la importància de la bandera com a símbol: "És alhora un recer de la pluja i un cel blau. En aquest dia que celebrem la nostra bandera en tota la seva esplendor, en els records que evoca, deixeu-me compartir amb vosaltres el desig que onegi encara més amunt". Fins i tot mostra en un primer pla l'estelada per remarcar el lligam entre les dues nacions. Els líders del Fiables et Fiers es refereixen als independentistes catalans amb una salutació en francès: "Bonjour amis catalans".

 Per la seva banda, Puigdemont ha recollit el guant a través de twitter i ha agraït el recordatori que ha tingut Blanchet: "Gràcies per la teva lluita per a la llibertat de les nacions. Al teu costat i per l'autodeterminació del Quebec!". 

Per què és tan important la bandera pels quebequesos?

L'antropologia sempre ha destacat que qualsevol nació, o fins i tot comunitat, necessita donar-li un sentit de pertinenca a través d'un element. Aquest pot ser en primer lloc la llengua, com podria passar a Catalunya, però també d'altres com la bandera o el culte a una tradició.

En el cas del Quebec, recorden que el 21 de gener de 1948, a les tres de la tarda, "la flor de lis va ocupar el lloc de la Union Jack, la bandera britànica, a la part superior de la torre central de l'Assemblea Nacional al Quebec". Va ser aleshores quan, per decret, el govern del Quebec li va concedir l'estatus de bandera oficial i va passar a ser un moment històric.