El diari francès Libération veu molt tocada la monarquia espanyola a causa dels embolics econòmics del rei Joan Carles I, i parla obertament d'"institució soscavada" i de "cop de deshonra".

"Una figura tan controvertida com estimada, l'antic Rei ara és el centre d'una investigació del Tribunal Suprem en un cas de suposada corrupció. Els procediments penals poden soscavar de forma greu la monarquia", assenyala el diari emblemàtic de l'esquerra francesa. El rotatiu dona per fet que Joan Carles I es troba davant d'un possible "deshonre definitiu" després d'haver estat "el monarca que va ser nomenat pel dictador Francisco Franco, i que va consolidar la democràcia durant 39 anys al capdavant d'Espanya, abans d'abdicar a favor del seu fill, Felip VI, el juliol del 2014".

Libération

Libération apunta però que els dirigents polítics espanyols estan dividits respecte a Joan Carles I, i cita el cas del president de Castella-La Manxa, Emiliano García Page, un dels principals barons socialistes, que defensa el monarca emèrit. "Abans de destrossar una figura política que ha significat tant per a Espanya i que ens ha donat tant prestigi, ho hem de pensar bé i estar ben segurs", recorda que ha indicat Page.

"La icona de la "transició democràtica", el qui, segons una expressió consagrada, ha presentat grans serveis a la nació, caurà de forma definitiva del pedestal?", es pregunta el diari. Libération afirma que aquest és un temor que comparteixen molts espanyols, mentre que per a d'altres "més aviat ja és un desig".

El diari recorda que en els darrers anys Joan Carles I ha protagonitzat "escàndols de tota mena", en al·lusió als negocis amb l'Aràbia Saudita i la relació amb Corinna Larsen, i també problemes de salut.