La revista francesa L'Express ha fet un retrat del primer ministre francès, Jean Castex, recordant que és el segon polític en deu anys que ocupa aquest càrrec -el segon en importància de França- que parla la llengua catalana. Segons L'Express, però, Castex és del tot diferent a Manuel Valls, perquè l'exbatlle de Prada (Conflent) és defensor de l'idioma i també va votar una moció denunciant "la violència policial" en el referèndum de l'1-O.

L'Express mostra certa sorpresa per tants catalanoparlants que arriben a primer ministres de França (a Espanya passa just el contrari). "És estrany: entre el 2014 i el 2020, França ha tingut dos primers ministres de parla catalana. No obstant això, no tenen res a veure entre ells. Manuel Valls passava per un jacobí empedreït, que sospitava que rere cada parlant d'un idioma regional hi havia un potencial separatista, mentre que Jean Castex apareix com un veritable amant dels idiomes minoritaris", indica.

L'Express

La revista aclareix que Castex no defensa la independència de Catalunya, però sí la cultura catalana. I recorda que ho fa tot i que no va néixer a la Catalunya Nord. "Encara que va néixer a la Gascunya, l'actual inquilí de Matignon (seu del primer ministre a París) domina el català, idioma que va perfeccionar amb la seva dona Sandra, també catalanoparlant, que va conèixer al seu poble de Vallcebollera [Alta Cerdanya] on de nen va anar a tractar-se de l'asma", detalla.

Però no és només que Castex parli català sinó que des de l'Ajuntament de Prada sempre va defensar aquesta cultura. "A Prada, el municipi dels Pirineus Orientals d'on va ser batlle durant molt temps, Jean Castex sempre ha afavorit la llengua catalana. i va donar suport a la xarxa associativa, en particular a l'associació Casal del Conflent, a la que va ajudar, per exemple, a trobar locals amb un sostre prou alt per poder-hi fer les famoses piràmides humanes típiques de la regió, conegudes com a castells", explica.

També recorda que Prada té una escola bressola d'immersió en llengua catalana. "El poble dona suport a aquesta escola, com altres de la zona, i s'ocupa manteniment del local i paga els professors" indica a la revista l'actual alcalde de Prada, Yves Delcor. Una política iniciada per Castex, que també es va encarregar que hi arribés el senyal de TV3, i no cal dir que va contribuir a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) de Prada. I enllaça amb el discurs inaugural que va pronunciar el 2015.

Quan s'entra en el terreny de la independència de Catalunya, L'Express apunta que Castex s'hi mostra contrari. Però assenyala que tot i això va mantenir després del referèndum de l'1-O una actitud totalment diferent que el suport que va donar el president Emmanuel Macron al govern de Mariano Rajoy en el seu moment.

"El 2017 va aprovar una moció, que va ser votada per unanimitat per la comunitat de municipis del Conflent-Canigó, que ell presidia. Aprovada l'endemà del referèndum, que Madrid va declarar il·legal, la moció afirma que els representants electes "expressen indignació per la violència policial contra els votants catalans, exigeixen que aquesta violència cessi, perquè és indigna d'una democràcia, i expressen la seva solidaritat amb els representants electes i amb el poble català, amb el qual comparteixen una història, una cultura i una llengua". Un to molt diferent del d'Emmanuel Macron, que es va cuidar de no usar l'expressió "violència policial"", apunta.

L'alcalde de Prats de Molló (Vallespir), Claude Ferrer, conclou el retrat de Castex, en declaracions a la revista: "Estima la nostra cultura i vol que la democràcia s'expressi a la Catalunya Sud, però abans que res és un servidor de la República francesa".