El president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lemes, els set vocals a temps complet i el secretari general de l'organisme s'han apujat el sou un 5,7 per cent, segons informa Confilegal, que ho atribueix als nous pressupostos de l'Estat.

Lesmes passa a tenir un sou de 142.510,96 euros bruts anuals; 7.750,22 euros més que l'any anterior. En termes bruts, són 11.875,91 euros mensuals (prorratejant-ho per 12 mesos).

Els set vocals a temps complet passen a guanyar 122.908,38 euros bruts anuals. La pujada ha estat de 6.681,56 euros bruts per any. En termes mensuals bruts són 10.242,11 euros, en les mateixes condicions que el president.

El secretari general, José Luis de Benito, que és un lletrat de l'administració de Justícia, ha vist augmentat el seu sou anual fins als 120.074,96 euros bruts, cosa que representa 6.530,26 euros bruts més que el 2018.

L'òrgan de govern dels jutges té autonomia pressupostària, i això vol dir que aquest increment va ser aprovat pel seu plenari i assumit després tal qual pel govern del PSOE i Podemos en els pressupostos, com ha estat habitual des del naixement del CGPJ, el 1980.

L'absència del Rei en l'acte d'entrega dels despatxos judicials a Barcelona va provocar el passat mes de setembre una topada frontal del Poder Judicial amb el govern de Pedro Sánchez. El president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial va mostrar durant el seu discurs en l'acte el malestar d'aquest òrgan i de la carrera judicial.

Des de l'òrgan van recordar que feia 20 anys que el monarca assistia a l'acte i que, tot i que inicialment estava confirmada la seva presència, la Casa Reial els va comunicar que no hi aniria. Aquesta decisió va aixecar polseguera en diverses associacions de jutges.

L'acte es va celebrar quan estava a punt de saber-se la decisió definitiva del Tribunal Suprem d'inhabilitar el president Quim Torra, després que no va retirar una pancarta demanant la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats.