1. De les loteries, a la Hisenda

Elsa Artadi, fins ara directora general de Tributs i Joc de la Generalitat de Catalunya, i responsable de la posada en marxa de la Grossa de Cap d'Any, serà la nova secretària d'Hisenda. Membre del nucli dur del conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, serà la responsable de la posada en marxa de la Hisenda pròpia.

2. Zapatero i la realitat

L'expresident del Govern central, José Luis Rodríguez Zapatero, que va prometre fer costat a l'Estatut i va assegurar que Espanya no estava en crisi, ha afirmat aquest dimarts que els independentistes catalans "van tan ràpid que han perdut la visió de la realitat". Ho ha assegurat en un acte a Santa Coloma de Gramenet, acompanyat de l'alcaldessa freelance del PSC, Núria Parlon.

3. Dos sous d'Albiol

El president del grup parlamentari del PP, Xavier García Albiol, ha estat cobrant un doble sou els darrers mesos. Segons explica el Diari de Badalona, el consistori de Badalona  li ha demanat a través d’una carta que regularitzi la seva situació. Albiol té reconeguda una jornada completa com a membre de la Diputació, amb un sou de 6.367 euros bruts mensuals i un total de 14 pagues, però també es va acollir a la dedicació parcial de l’Ajuntament de Badalona com a regidor de l’oposició i president del grup municipal del PP, fet que suposa un altre ingrés de 37.000 euros anuals. Del Parlament, no en diu res.

4. Conclave de l'ANC, Òmnium i AMI amb JxSí

Aquest dimarts a la tarda s'han reunit dues hores els dirigents de JxSí amb els presidents de l'ANC, Òmnium i AMI. Segons ha pogut saber El Nacional, la reunió de "coordinació" serveix per "ajudar" en les dures negociacions entre JxSí i la CUP.  Jordi Sànchez, president de l'Assemblea, una hora abans de la trobada ha avisat que l'entitat intervindrà en cas de desacord. “Si observem que hi ha un risc que no hi ha una elecció de la presidència possible, sí que hi intervindríem", ha assegurat.

5. L'entesa  Casals-Busqueta

Les converses entre JxSí i la CUP estan formant curioses parelles de ball. A la taula de negociació del pla de xoc social, que inclou grans dosis de teoria i pràctica econòmica, s'hi veu una "entesa formidable" entre Muriel Casals, economista, i el guru econòmic dels cupaires, el diputat Josep Manel Busqueta. Tots dos defensen la tesi de la "socialdemocràcia radical". I això que en Busqueta és un reconegut bolivarià.

6. Els lletrats del Parlament, amb Forcadell

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha vist com la seva convocatòria de la Junta de Portaveus ha estat avalada pel gran tòtem de la cambra catalana: el secretari general, Pere Sol. El cap dels lletrats ha emès un informe que ha difós aquest matí El Nacional amb què justifica legalment la convocatòria i la celebració de la Junta de Portaveus tot i que faltava la formalitat de la constitució del grup del PP.

7. Rondinaires a JxSí

Algunes veus dins JxSí no amaguen la seva sorpresa i preocupació per haver signat la "Resolució de la desconnexió" abans d'acordar la investidura, per una qüestió de tàctica i logística. "Hem deixat al descobert la Mesa del Parlament", apunten les mateixes veus a El Nacional, posant com a exemple la polèmica generada en els darrers dies pel fulibusterisme provocat per la tramitacio de la mateixa resolució.

8. Un càrrec de confiança, maldecap de la CUP

L'històric exregidor de la CUP a Manresa (Bages) Adam Majó ha provocat una intens debat dins la formació de l'esquerra independentista. Majó,que actualment milita a la CUP de Berga, ha acceptat ser càrrec de confiança de l'Ajuntament de Manresa, per proposta de CiU i ERC, com a comissionat pel Barri Vell, pel seu coneixement de la ciutat. La decisió de Majó d'acceptar ha provocat un maldecap a la CUP perquè entenen que grinyola amb alguns dels seus principis.

9. Turull-Salellas, de debat al passadís

Aquest dimarts al vespre, el president del grup parlamentari de JxSí Jordi Turull i el cap de llista per Girona de la CUP Benet Salellas, han estat enraonant amb comoditat als passos perduts del Parlament. Segons ha pogut entendre El Nacional, Turull explicava com es va tramitar la declaració de sobirania. Una experiència dura tot just començar la passada legislatura que s'assembla a l'actual polèmica per la declaració de la desconnexió.

10. Tardà, amb Mas

“¿No podem pactar amb Artur Mas que és una persona de centredreta, certament, fins hi tot jo diria que de dretes, però que és un demòcrata profund? Aquí del que es tracta és d’assolir un bé superior. I el bé superior és proclamar la república.” No ho ha dit pas un fervent seguidor de CDC sinó Joan Tardà, candidat d'ERC a les eleccions generals del 20D i el membre més destacat de l'ala esquerra del partit. “Fer les eleccions al març seria un delicte d’alta traïció. Per part de qui? A mi se me’n fot tres de la virolla, i permeti’m aquesta expressió que feia servir el meu avi. Aquí el que hi ha és un escenari en el qual, per primera vegada,  tot depèn de nosaltres”, ha sentenciat.

11. Forcadell, de ronda

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, inicia aquest dimecres la ronda de consultes amb els representants de les formacions polítiques parlamentàries per proposar un candidat a investir com a president de la Generalitat.

Postres de Músic

Marhuenda, de còmic: