La Legió s'ha guanyat un any més els aplaudiments més sonors en l'acte central del dia de les Forces Armades espanyoles, celebrat aquest dissabte a Guadalajara. Aquest cop no ho tenia gens fàcil. El pressupost de la desfilada era un 157% més elevat que l'anterior (350.000€ davant 136.000€ del 2016), i això ha permès afegir-hi 160 vehicles (entre ells els carros de combat Leopard i Pizarro) i 63 avions (com els F-18 i Eurofighter) i helicòpters. Aquesta era la "competència" de la Legió, que comptava amb una baixa significativa: la cabra Pepe, la seva mascota, morta el mes d'octubre passat. El gos que la substituïa ha aprofitat bé l'oportunitat i el cos ha tornat a guanyar-se la preferència del públic.

El Rei, que presidia l'acte, ha elogiat la tasca diària dels militars "per la seguretat i la llibertat dels espanyols". El tema de la desfilada era l'homenatge a les víctimes del Iac-42.

Amb gairebé 15 minuts de retard, Felip VI, acompanyat per la reina Letícia, arribava per presidir la parada militar, amb la participació d'uns 2.500 soldats (l'any passat n'eren 600), amb tancs, blindats i aeronaus.

La ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, i la nova cúpula militar han assistit per primera vegada a aquest acte, que s'havia celebrat a Madrid els últims quatre anys per motius d'austeritat.

La desfilada s'ha envoltat de fortes mesures de seguretat, amb nombrosa presència policial, i altes temperatures.

Quan ha arribat, el Rei ha rebut honors d'ordenança i ha passat revista a un batalló de la Guàrdia Reial. A continuació s'ha hissat la bandera, portada des del cel per un paracaigudista, i ha començat l'homenatge als morts en acte de servei, amb la intervenció de familiars de sis d'ells.

El Rei ha dipositat una corona de flors al peu d'un monòlit als acords de "La muerte no es el final", foc de fusells i la passada de la patrulla aèria Águila, que ha deixat els colors de la bandera d'Espanya al cel de Guadalajara.

En acabar l'acte, els Reis s'han apropat a saludar personalment els familiars de les víctimes.