Sorprès. Així és com s'ha quedat el diari francés Le Monde després de la intervenció d'aquest divendres del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, durant la junta directiva del PP català a Barcelona. En un article titulat "Mariano Rajoy dona un cop de puny a la taula a Barcelona... en un hotel", el mitjà explica que el popular va voler parlar en "un hotel situat al final d’un moll del port de Barcelona i protegit per una barrera de policies", on va llençar un missatge de serenitat i fermesa als catalans per dir-los que no hi haurà referèndum.

Segons Le Monde, tot això ho va fer Rajoy per evitar que la seva conferència es pogués entendre com un acte de campanya pel 'no' a la independència en el referèndum que intenta paralitzar i subratlla que "ni Barcelona ni Catalunya són terres acollidores per a Rajoy, ja que compta amb menys d’un 10% de vots i no són més que la sisena força política”.

le monde 2

Per altra banda, el diari destaca que a l'acte de l'hotel només hi havia "unes desenes de militants d'edat avançada" i que el president espanyol estava "visiblement tens", perquè va llançar l'advertiment que no l’obliguessin a fer el que no volia fer. 

Finalment, assegura que Rajoy va aprofitar l'ocasió "per agrair la feina de la Guàrdia Civil davant els seus fidels, mentre precisava que s’havien requisat 100.000 cartells i mentre anunciava que Madrid podria prendre el control de les finances catalanes perquè no destinin ni un euro públic al referèndum". Per contextualitzar, Le Monde exposa que el dia 14 de setembre, el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, va anunciar que no enviaria més llistes de despeses de la Generalitat al Govern espanyol. Com a conseqüència, Rajoy li va respondre que si en 48 hores no demostren que respecten la llei, serà l’Estat el que s’encarregarà d’assegurar el finançament de la Generalitat.