El diari Le Monde, el més influent de França, ha carregat en el seu editorial contra la duresa de les penes a la sentència de l'1-O, que considera que han situat Catalunya "en un sentiment d'excepcionalitat". 

En un text titulat Catalunya: sortir de l'impàs, Le Monde qüestiona que els tribunals siguin la base per actuar contra l'independentisme. "Aquesta crisi política mai no hauria d'haver acabat als tribunals. La incapacitat del precedent govern espanyol de canalitzar les aspiracions dels dirigents nacionalistes catalans i de trobar una entesa, d'una banda, i la inflexibilitat i la sortida endavant amb la desobediència i la il·legalitat dels dirigents independentistes, de l'altra, han dut a un impàs. Aquestes penes signifiquen doncs, abans que res, el fracàs de la política", ha assenyalat.

Le Monde insisteix que la gravetat de les condemnes "han provocat la indignació i la ràbia" a Catalunya. "Lluny d'aportar solucions a la qüestió catalana, només fan que reforçar la desconfiança a Madrid i serveixen de pretext als radicals", afegeix, en al·lusió als incidents.

Le Monde

El diari no entén per què el Tribunal Suprem ha imposat penes tan dures als presos polítics, quan després usa la tesi que no tenien possibilitats de fer una independència efectiva. També es mostra sorprès pels 9 anys de presó a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, "que hauria de plantejar interrogants a Espanya", donat que cap dels dos tenia "mandat polític" governamental.

Le Monde adverteix que aquest precedent podria significar "jurisprudència de cara a una restricció del dret de reunió, de manifestació i de llibertat d'expressió" a Espanya. 

El diari també es mostra preocupat perquè els partits espanyols poden aprofitar "la ràbia provocada per la sentència" per aconseguir rèdits electorals de cara als comicis del 10-N, cosa que empitjoraria la situació.