Junts per Catalunya va avalar aquest dimecres al Congrés in extremis dos dels decrets de lleis del govern espanyol, evitant així la primera patacada de Pedro Sánchez. Amb tot, la presidenta de Junts per Catalunya, Laura Borràs, ha marcat distàncies i ha assegurat que el seu partit no ha salvat ningú i estan fent el que van prometre i que va quedar clar amb l'acord de Brussel·les "farem valer la força d'aquests 7 vots. Hem vist que en el primer round de la legislatura ja s'intentava per la via dels decrets òmnibus, colar un seguit de qüestions que desvirtuaven l'acord al qual havíem arribat". En una entrevista aquest dijous a Els Matins de TV3, Borràs ha defensat que Junts té un mètode de negociació on treballen de manera "documentada i directa", i per tant no s'arriba a cap acord si no està rubricat. A més, ha reiterat la "desconfiança absoluta" en els socialistes, i ha advertit Sánchez que "els vots de Junts no els té garantits. No som socis de Pedro Sánchez, ni aliats del PSOE". 

Laura Borràs ha afirmat que han deixat clar que si el PSOE no havia entès el missatge "l'hauran d'entendre" i adverteix els socialistes que si no es comprometen als acords que van arribar "no tindran els vots de Junts". 

Negociacions per a Catalunya

La presidenta de Junts ha defensat que la seva formació treballa des de Madrid, però amb la mirada posada al país. "Treballem per a Catalunya, som independentistes i no treballem per Pedro Sánchez", ha afirmat. Amb aquest argument, ha defensat que Junts ha negociat amb el marc posat en Catalunya, i no en interessos de partit: "Treballem pensant que allò que és bo per a Catalunya, s’hagi de gestionar des de Catalunya. Sense logotips de partits". Borràs ha afirmat que Catalunya ha de poder gestionar el flux migratori, i són les competències que s'ha aconseguit transferir a la Generalitat. En aquest sentit, ha subratllat que el traspàs "integral" de les competències en migració es plasmarà en una llei orgànica. 

Malgrat haver forçat la negociació fins a l'últim moment, Borràs ha afirmat que no pretenien perjudicar ningú, sinó que exigeixen treballar de manera honesta "on no estiguem permanentment pendents de si es desdibuixen mesures després d'arribar a acords". La presidenta de Junts ha detallat que malgrat estar d'acord amb molts punts dels decrets, hi havia serrells que no els agradaven, i són els que han negociat. De nou, ha aprofitat per advertir Pedro Sánchez que no tindrà una legislatura plàcida, "el govern de l'Estat no té uns vots captius de Junts". 

Junts ha fet públic, de moment, les principals qüestions de l'acord amb el PSOE i es preveu que "aquests dies" vagin sortint altres temes que formen part del pacte.

Junts es desmarca d'ERC

Borràs, s'ha desmarcat de l'estratègia d'ERC després que els dos partits hagin facilitat l'aprovació dels decrets del govern espanyol. "Les maneres de negociar són diferents i els resultats també". Borràs ha defensat que l'independentisme hauria de tenir els mateixos objectius i hauria "de tenir els mateixos mètodes per arribar-hi". En aquest sentit, ha criticat l'estratègia d'ERC, "no s'ha triat anar plegats per ser més forts, i tenir el màxim de benefici amb els nostres vots a l’estat pensant en Catalunya". Tanmateix, ha reiterat el missatge d'unió entre els partits independentistes "junts som més forts i tenim més força i quan treballem en benefici del país hi surt beneficiada la ciutadania".